ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συμβασιούχοι... για πάντα!
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010

Icon

Η κυβερνητική εκδοχή για αρχαιολογικούς χώρους «ανοιχτούς στους πολίτες»...
Τη συνέχιση του απάνθρωπου καθεστώτος της εργασιακής ομηρίας... στο διηνεκές, επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Π. Γερουλάνος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χτεσινής παρουσίασης του συναρμολογημένου, από τα θραύσματά του όπως σώθηκαν από την αρχαιότητα, αγάλματος προς τιμήν του στρατηγού Καλλιμάχου στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μονιμοποίηση δε γίνεται και ότι, ως εκ τούτου... δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των συμβασιούχων - οι οποίοι «θα υπάρχουν πάντα» - αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς διευρύνονται! Το μόνο που είπε ήταν η επαναφορά της «καραμέλας» της «μοριοδότησης» μέσω ΑΣΕΠ για όσους είναι... 15 χρόνια συμβασιούχοι! Δηλαδή, δουλεύουν 15 χρόνια υπό τη συνεχή απειλή της απόλυσης, απολύονται και ξαναπάνε μέσω ΑΣΕΠ... με «μοριοδότηση! Με λίγα λόγια, ο υπουργός παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή και αυτής της κυβέρνησης η συνέχιση της εργασιακής ομηρίας, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι τεράστιες, ακόμη και σε σχέση με τον προσανατολισμό που έχει το αστικό κράτος στη διαχείριση των μνημείων.

Είναι δε τόσος ο κυνισμός της κυβέρνησης, που προτιμούν, όπως προκύπτει από τη συζήτηση, να φέρουν κόσμο στο ΥΠΠΟ-Τ... μέσω μετατάξεων από τον ΟΣΕ(!) - στο πλαίσιο της αντιδραστικής «εξυγίανσης» και αυτού του Οργανισμού - παρά να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του ευαίσθητου τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό! Ετσι, ο στόχος του ΥΠΠΟ-Τ «να ανοίξουν τα μνημεία με πλήρες ωράριο» θα πέσει πάνω σε κακοπληρωμένους και «ευέλικτους» εργαζόμενους.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η τροπολογία - «Σαμαρά» δεν αλλάζει, άρα οι συμβασιούχοι που εμπίπτουν σε αυτήν απολύονται στις 31/10, υποστήριξε ότι τα δεδουλευμένα «πληρώνονται», ενώ για το 24μηνο του ΠΔ - «Παυλόπουλου» είπε ότι... «δεν έχει κλείσει η συζήτηση».

Από τη μεριά της, η γγ του ΥΠΠΟ-Τ, Λ. Μενδώνη, είπε ότι οι 306 επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ θα προσληφθούν μέχρι τέλος του χρόνου και ότι οι 194 από αυτούς είναι φύλακες. Οπότε, δεν τίθεται θέμα αναπλήρωσης των θέσεων με τις απολύσεις του Οκτώβρη και τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα μείνουν ανοιχτά! Λες και δεν είναι οι ζωές των ανθρώπων το πραγματικό πρόβλημα, αλλά το αν θα βρουν ανοιχτά τα μουσεία οι τουρίστες...

Η απάντηση στον κυβερνητικό κυνισμό και εμπαιγμό θα δοθεί και πάλι στο δρόμο του αγώνα.