ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα πανάκριβα χαράτσια
Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010

Eurokinissi

Ενα νέο χαράτσι διοδίων θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μέχρι το τέλος του μήνα οι οδηγοί που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, μετά την παράδοση προ ημερών στην κυκλοφορία ενός νέου τμήματος 13 χιλιομέτρων από την Τρίπολη ως το Αθήναιον. Τα διόδια βρίσκονται στο ύψος της Ασέας, ενώ αργότερα στον ίδιο αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας ακόμη μετωπικός σταθμός κοντά στο Λεύκτρο, αλλά και αρκετοί πλευρικοί σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους!

Το φορομπηχτικό αυτό μπαράζ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού αυτοί χωρίς να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής ούτε με 10%, αποκτούν δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες. Το μπαράζ μάλιστα αυτό πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς:


Eurokinissi

Στο μεταξύ, οι μεγαλοεργολάβοι των πέντε οδικών έργων που κατασκευάζονται με «συμβάσεις παραχώρησης» τύπου ΣΔΙΤ, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» των συμβάσεων, αλλά και ορισμένες καθυστερήσεις από πλευράς του Δημοσίου που αφορούν στις απαλλοτριώσεις, τη μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας και στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ζητούν πρόσθετες αμοιβές ή τον συμψηφισμό των δικών τους καθυστερήσεων, κερδίζοντας και χρόνο και χρήμα. Πολύ περισσότερο που οι καθυστερήσεις αυτές σε τίποτε δεν τους εμποδίζουν να προχωρούν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των διοδίων και σε «φύτεμα» όλο και περισσότερων σταθμών είσπραξης.

Το Δημόσιο, επίσης, δηλαδή ο ελληνικός λαός, υποχρεώνεται να πληρώνει υπέρογκα ποσά και για τις αλλαγές στις χαράξεις των αυτοκινητοδρόμων ή και σε προδιαγραφές των έργων. Ετσι μετά τα 160 εκατ. ευρώ παραπάνω που συμφωνήθηκε να πληρώσει για τις σήραγγες των Τεμπών, τώρα αναμένεται να πληρωθούν έως 300 εκατ. ευρώ παραπάνω στην εργολαβία της «Ολυμπίας Οδού» για παρακάμψεις στα Βραχνέικα Αχαΐας και στον Καϊάφα Ηλείας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που υποστηρίζει το ΚΚΕ, καλεί το λαό να καταδικάσει και στις εκλογές όλους αυτούς που ευθύνονται γι' αυτήν την πολιτική. Να της δώσει τη δύναμη να παλέψει, ώστε να καταργηθούν όλα τα διόδια, για δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους που ο ίδιος ο λαός έχει πληρώσει με υψηλά τέλη κυκλοφορίας, με μεγάλους φόρους στα καύσιμα και τη γενικότερη φορολογία και που τώρα του ζητούν να πληρώνει πανάκριβα και για τη χρήση.



MotionTeam


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ