ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρεμβαίνει ενεργά σε Κόσσοβο και Βαλκάνια
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010

Η τούρκικη «αλεπού» στο παζάρι
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις έγινε χτες δεκτός στο Κοσσυφοπέδιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ξεκίνησε επίσημη διήμερη επίσκεψη στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, σε μία προσπάθεια να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» και «εγγυητή» της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια...

Στο αεροδρόμιο της Πρίστινας έγινε δεκτός από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι που τον χαιρέτησε ως «αδελφό» μίας από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη μονομερή ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, το Φλεβάρη του 2008.

Στη συνάντησή τους ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του να μεσολαβήσει στις επικείμενες συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, διαβεβαιώνοντας πως η Αγκυρα έχει άριστες σχέσεις όχι μόνο με την Πρίστινα, αλλά και με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Κόχα Ντιτόρε», ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε πως η χώρα του ενθαρρύνει την αναγνώριση του προτεκτοράτου από άλλες χώρες, κυρίως από ισλαμικές και πως έχει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» για περαιτέρω αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ιδιαίτερα μετά τη θετική γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη...

Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι «ανακατεύεται η τράπουλα» στα Δυτικά Βαλκάνια, με έντονο το ενδιαφέρον διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ΕΕ για πλήρη ενσωμάτωσή τους στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, έχει ανακοινωθεί ότι στις 12 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Θάτσι.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει συνομιλίες μεταξύ άλλων και με τον εκτελούντα χρέη Προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι και μετά επίσκεψη στο Πρίζρεν όπου θα μιλούσε σε ανοιχτή συγκέντρωση έπειτα από την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης. Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο προτεκτοράτο, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων και συναντήσεις με παράγοντες της τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.