ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Βήμα ενίσχυσης των μονοπωλίων του κλάδου
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010

Οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να πρωτοστατήσουν για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο
Την πλήρη παράδοση του κρίσιμου τομέα των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της υγείας του λαού από τους νόμους της αγοράς, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και εργαζόμενους, προωθούν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει σε ένα μήνα στη Βουλή.

Βάσει των σχεδιασμών οι ιδιώτες θα αναλάβουν - μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό - την παραγγελία, αποθήκευση και προμήθεια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, όλη τη διαδικασία των προμηθειών που ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ! Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα τμήματα των προμηθειών θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα μεταφερθούν στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Το αρχικό σχέδιο θα προωθηθεί τάχιστα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, από το 2012.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ήδη μεγάλοι επιχειρηματίες του χώρου σπεύδουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το κερδοφόρο αυτό φιλέτο - όπως ο «Ομιλος Υγεία» του «Marfin Investment Group» (MIG).

Βάσει των σχεδιασμών, η κεντρική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) μετατρέπεται σε Επιτροπή προδιαγραφών με βάση τις οποίες τα νοσοκομεία θα κάνουν παραγγελίες στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), οι οποίες με τη σειρά τους θα απευθύνονται στο υπουργείο Υγείας. Ο ιδιώτης είναι εκείνος που θα συγκεντρώνει τους πόρους - πρωτίστως απ' τα ασφαλιστικά ταμεία - και στη συνέχεια θα πληρώνει τους προμηθευτές. Ο ιδιώτης - προμηθευτής θα αμείβεται με ποσοστό κέρδους, το οποίο θα προσαυξάνεται κλιμακωτά στην περίπτωση που επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα στη γενική επιδίωξη της κυβέρνησης για τη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας. Δηλαδή, η σύμπραξη αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο για δραματικές περικοπές κυρίως στη δευτεροβάθμια περίθαλψη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ ετησίως.