ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΟΠΕΛΜΑΝ - ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΕΒΙΝ
Ενας αξιότιμος κύριος
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010

Ταινία χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς κλαψουρίσματα στην παράθεση της ζωής του πρωταγωνιστή Μπεν Κάλμεν, που αποδεικνύεται έρμαιο των ερωτικών του ενστίκτων, τα οποία τον σπρώχνουν στη δίνη της επαγγελματικής του καταστροφής.

Το πορτρέτο του Μπεν, που ερμηνεύει με έντονα χρώματα ο Μάικλ Ντάγκλας, ανήκει σε έναν χαρισματικά γοητευτικό άνδρα μέσης ηλικίας που υπήρξε κάποτε μεγάλος και τρανός, επιτυχημένος μεγαλοεπιχειρηματίας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήθος δυσκολιών που απορρέουν από τις ανθρώπινες αδυναμίες του, οι οποίες με τη σειρά τους σε μεγάλο μέρος ακουμπούν σε ιδεολογήματα καπιταλιστικών αξιών.

Ο κοντά εξηντάχρονος Μπεν μισεί το γήρας, το γερασμένο, πλαδαρό δέρμα. Προτιμά τις νέες γυναίκες στο κρεβάτι. Μισεί τη φτώχεια και λατρεύει το «επιχειρείν». Ανάγει μάλιστα και την ουσία της ερωτικής σχέσης σε ψυχρή, υπολογιστική, εμπορική συναλλαγή. Εχει κάτσει και στη φυλακή για οικονομικά εγκλήματα. Βέβαια, καπιταλιστικό «επιχειρείν» χωρίς κομπίνες και ατασθαλίες δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί απλά θα φαλιρίσει και θα κλείσει... Νεότητα, ομορφιά και πλούτος. Αυτές δεν είναι οι αξίες, λάβαρο της επιτυχίας, παντιέρα των winners; Στο αγιασμένο τους νερό δεν βαφτίζονται όλοι από τα γεννοφάσκια τους; Η ζωή και οι πράξεις του Μπεν είναι απολύτως συμβατές με τη διάσταση και την προοπτική των παραπάνω αξιών. Οταν κάποιος π.χ. διατηρείται νέος - με κόπο και ιδρώτα - και όμορφος και κομψός και επιθυμητός δεν το κάνει μόνο για να αυτοθαυμάζεται απέναντι στον καθρέφτη, αλλά κυρίως για να τον θαυμάζουν και να τον επιθυμούν οι άλλοι. Κι εδώ υπεισέρχονται η θρησκεία που στιγματίζει την όποια χαρά με κρίμα κι αμαρτία και οι ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόιντ... Τέλος πάντων... Ο ρόλος του Μπεν Κάλμεν δίνει την ευκαιρία στον Ντάγκλας να παίξει σε μια ταινία που ολοκληρωτικά του ανήκει γιατί πλάθει ένα γοητευτικό άνδρα μέσης ηλικίας με προσόντα, προσωπικότητα και πνεύμα σε κρίση που δεν έχουμε κανένα λόγο να συμπαθήσουμε. Συμπαθητικό δράμα με διάσπαρτους κωμικούς τόνους.

Παίζουν: Μάικλ Ντάγκλας, Σούζαν Σάραντον, Ντάνι Ντε Βίτο, Μαρί-Λουίζ Πάρκερ, Τζες Εϊζενμπεργκ, Ιμοζέν Ποτς κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2009).