ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Κλιμακώνουν τη δράση τους

Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στις 11 π.μ.

Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010

*

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ ανοίγει το δρόμο στην προοπτική και γι' αυτό μεγαλώνει τους φόβους της εργοδοσίας και όσων την υπηρετούν
Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). Οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις καθώς η επιχείρηση εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου 3588/2007 που της ανοίγει δρόμο για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι για 3 και 4 μήνες, ενώ δεν τους έχει εξοφληθεί το επίδομα αδείας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «Ατλάντικ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνα και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά υπογραμμίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων με διάφορες μορφές είχαν και έχουν απέναντί τους «όχι μόνο τον εργοδότη και το εργοδοτικό σωματείο που έχει στήσει μέσα στην επιχείρηση ο εργοδότης, αλλά και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Σε αγαστή συνεργασία η ΟΙΥΕ με το κλαδικό σωματείο των τροφίμων που είναι επίσης εργοδοτικό, τον εργοδότη, το υπουργείο Εργασίας, δηλ. την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και κάποια στελέχη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ συναντήθηκαν, συζήτησαν και αποφάσισαν ότι θα χρηματοδοτηθεί ο "Αποστόλου" με εκατομμύρια ευρώ για τον σώσουν από τα χρέη, χωρίς μια κουβέντα για το πώς θα οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους».

Τα δυο σωματεία και η Επιτροπή Αγώνα καλούν τους εργαζόμενους στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»: «Οργανωθείτε στα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, γίνετε όλοι εσείς οι Επιτροπές Αγώνα, για να διασφαλίσουμε με την οργάνωση μας, την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας το ψωμί το δικό μας και των οικογενειών μας».

Επίθεση στο ΠΑΜΕ γιατί ξεμπροστιάζει τους ενόχους

Ιδιαίτερα θιγμένη εμφανίστηκε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ) επειδή η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ αποκάλυψε στους εργαζόμενους με πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι αυτή η πλειοψηφία συνδιαλέγεται στα υπουργικά και εργοδοτικά τραπέζια για τη «διάσωση» του επιχειρηματία με τις πλάτες του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή η πλειοψηφία έσπευσε πριν λίγες μέρες αμέσως να συζητήσει το σχέδιο «εξυγίανσης» του επιχειρηματία για την υλοποίηση του οποίου ζητά χρήματα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (βλέπε Λαναρά). Παράλληλα, η ίδια πλειοψηφία και ενώ από το καλοκαίρι έχει προκύψει το σοβαρό πρόβλημα στην επιχείρηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για την οργάνωση των εργαζομένων. Κάνει λόγο για «αδιέξοδες ενέργειες» της Γραμματείας του ΠΑΜΕ που από την πρώτη στιγμή μαζί με τα σωματεία του κλάδου στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και έδωσαν τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα τους με πανεξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, με στάση εργασίας, παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα στην Αθήνα και Πανελλαδική Συντονιστική. Δηλαδή, με πολύμορφη δράση ώστε να σφυρηλατηθεί η ενότητα και να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στη ρίζα των προβλημάτων τους, την οργάνωση του κλάδου του Εμπορίου με στόχο την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν πολύ συγκεκριμένη πρόταση προς τους εργαζόμενους: η οργάνωση του αγώνα τους, η οργάνωση στα ταξικά τους συνδικάτα, η πάλη τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους για δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες κόντρα και ενάντια στην πολιτική στήριξης της εργοδοσίας. Αυτή όμως η πρόταση προφανώς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που επιλέγει και παίζει το ρόλο του αβανταδόρου της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.