Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του G20 και της κρίσης
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010

ΣΕΟΥΛ.-- Πορεία διαμαρτυρίας κατά της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη Σεούλ και των πολιτικών του μεγάλου κεφαλαίου που συρρικνώνουν διεθνώς εργατικά δικαιώματα και επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο ζωής πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι χιλιάδες Νοτιοκορεάτες και ξένοι διαδηλωτές.

Τη διοργάνωση της μαζικής διαδήλωσης, στην οποία σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα και σύμφωνα με τους διοργανωτές έως και 10.000, ανέλαβε η «Κορεατική Λαϊκή Απάντηση Δράσης», όπου συμμετέχουν πάνω από 80 συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα «Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και πανό με κεντρικά συνθήματα: «Σταματήστε τους G20» και «Δε θα πληρώσουμε εμείς για τη δική τους κρίση» και «Οχι στις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου».

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ και μετά από πορεία 1,5 χιλιομέτρου ολοκληρώθηκε ειρηνικά στο σταθμό Σαμγκουατζί, σε απόσταση αρκετών χλμ από το συνεδριακό κέντρο του G20 και υπό δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης...

Νωρίτερα, έξω από το «Εθνικό Μουσείο Κορέας» όπου επρόκειτο να συμφάγουν χτες βράδυ οι ηγέτες του G20, μία 30χρονη Κορεάτισσα απείλησε να αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενη για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Λι Μιουνγκ-Μπακ, αλλά συνελήφθη αμέσως από τους αστυνομικούς.

Ας σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το συνεδριακό κέντρο έχουν απαγορευτεί από την 1η του μήνα...