ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ 20 ( G-20)
Επέκταση και όξυνση των αντιθέσεων
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010

ΣΕΟΥΛ.--

Χλιαρές και αδιάφορες οι αντιδράσεις όσον αφορά το «μέγα επίτευγμα» της Συνόδου της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων καπιταλιστικά χωρών - G-20 - που ολοκληρώθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας: την έγκριση της χαρακτηριζόμενης ήδη ως ιστορικής, μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία διπλασιάζει τα κεφάλαιά του και τροποποιεί την κατανομή των εξουσιών. Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα των συμβιβασμών των ηγετών της G -20, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη Σύνοδο, μία Σύνοδο που χαρακτηρίστηκε από την ένταση και την όξυνση των αντιθέσεων.

Η μεταρρύθμιση αποτελεί «ένα σημαντικό στάδιο προς ένα περισσότερο νομιμοποιημένο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΔΝΤ», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της συνόδου. Οι «20» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας που είχε υιοθετηθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στο Κιεντζού της Νότιας Κορέας στις 23 Οκτωβρίου και σύμφωνα με αυτό περισσότερο από το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί από υπερ-εκπροσωπούμενες, κυρίως πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σε άλλες χώρες και συνολικά 110 από τις 187 χώρες θα ενισχύσουν τα δικαιώματά τους.

Αυτά τα ολίγα... καθώς, κατά τα λοιπά, οι ηγέτες της G- 20 ανανέωσαν απλώς τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς όπως αναμενόταν να συμφωνήσουν στα «ακανθώδη» όπως η ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου που προκαλεί ελλείμματα στα κράτη που εισάγουν και τεράστια πλεονάσματα σε κράτη που εξάγουν όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξαιτίας κυρίως της αποφασιστικότητας της Κίνας και των ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν τη θέση τους. Συμφώνησαν μόνο να απόσχουν από οποιαδήποτε «ανταγωνιστική υποτίμηση» και «να ευνοήσουν τον περαιτέρω προσδιορισμό των ισοτιμιών από την αγορά».

Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», που περιλαμβάνεται στο κείμενο, καλεί γενικόλογα τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις να «διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την ευελιξία των ισοτιμιών ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων». Τέλος, συμφώνησαν εφεξής, πως οι τραπεζικοί κανονισμοί επηρεάζουν το χρήμα για το εμπόριο, που βέβαια συντηρεί το εμπόριο παγκοσμίως ενώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΠΟΕ, ανατέθηκε να συντάξει πόρισμα για το ζήτημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011.