ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανθρωποκυνηγητό ενάντια στο φοιτητικό κίνημα
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των φοιτητών στη Βρετανία
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε κυνήγι μαγισσών ενάντια στο φοιτητικό κίνημα προχωρά η αστυνομία του Λονδίνου μετά την τεράστια και πρωτοφανή, για τα βρετανικά δεδομένα, κινητοποίηση και διαδήλωση των φοιτητών την περασμένη βδομάδα ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων και τις περικοπές κατά 40% της χρηματοδότησης της Ανώτατης Παιδείας.

Αφορμή για το κυνήγι μαγισσών τα επεισόδια στο συγκρότημα Μίλμπανκ, στο Γουέστμινιστερ, όπου φοιτητές για ώρες κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ηδη η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 55 συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, διευκρινίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, δέκα από αυτούς είναι ανήλικοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 18 και 26 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν πολλές ώρες μετά ακόμη και ημέρες μετά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης και στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις κάμερες παρακολούθησης - τις εικόνες των τηλεοπτικών δελτίων καθώς και τα φωτορεπορτάζ των εφημερίδων, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία «που πιάστηκε στον ύπνο» καθώς δεν «είχε προετοιμαστεί για μία διαδήλωση άνω των 50.000» προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές ώρες μετά τα επεισόδια και έκανε έρευνες σε ανθρώπους, τσάντες αλλά και φωτογραφικές μηχανές άνω των 250 ανθρώπων.

Το ανθρωποκυνηγητό, τέλος, που έχει εξαπολύσει η Βρετανία ενάντια στους φοιτητές, γίνεται υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης του αγώνα που έχουν ανακοινώσει και με πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές στις 24 Νοέμβρη κι την προοπτική συσπείρωσης και εργαζομένων σε αυτό το μέτωπο, καθώς ήδη κάποια συνδικάτα έχουν δηλώσει τη στήριξή τους.