«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 2000»
Ο λεγόμενος ιός αποδείχτηκε απλό ... κρυολόγημα
Τρίτη 4 Γενάρη 2000

Αναδουλειές είχε τελικά το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Τελικά ο λεγόμενος ιός, δηλαδή το «πρόβλημα του 2000» που πολλοί φοβούνταν ότι θα χτυπούσε τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποδείχτηκε ένα απλό... κρυολόγημα. Τα ηλεκτρονικά συστήματα τελικά αναγνώρισαν το έτος 2000 και δε «μετέφεραν» τα δεδομένα τους στο 1900. Ελάχιστοι ήταν οι υπολογιστές, κυρίως παλιάς τεχνολογίας, που παρουσίασαν πρόβλημα, έτσι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα μέτρα «αντιβίωσης» που ελήφθησαν αποδείχτηκαν πιο ισχυρά από τον «ιό»... Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η επιφυλακή κρίσιμων τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών παραμένει και θα παραμείνει για αρκετές ακόμη μέρες.

Χτες η υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των οχτώ πρώτων χωρών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε και αντιμετώπισε το «πρόβλημα του 2000». Επίσης, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα - που ασχολήθηκε με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση του ιού - υπήρξε πολύ καλή λειτουργία στα συστήματα υποδομής της χώρας (ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές, τράπεζες, χρηματιστήριο, υγεία, ύδρευση, αποχέτευση). Το ίδιο ίσχυσε και για τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο ελάχιστες και μικρής σημασίας δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν σε βοηθητικά συστήματα καταχώρισης δεδομένων για στατιστική, τα οποία όμως δεν είχαν επιπτώσεις στην επιχειρησιακή λειτουργία τους. Στις περισσότερες απ' αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεση. Επίσης αναφέρθηκαν λίγες περιπτώσεις για ορισμένου τύπου ταμειακές μηχανές - έχει επιληφθεί γι' αυτό το θέμα το υπουργείο Οικονομικών - ενώ σποραδικές δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν σε Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αναφέρονται 10 δήμοι) κυρίως σε εφαρμογές που αφορούν στην εσωτερική τους λειτουργία (π.χ. πρωτόκολλο). Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έγινε δυνατή η άμεση αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας, τέθηκαν προσωρινά σε εφαρμογή χειρογραφικές διαδικασίες μέχρι την αναβάθμιση των συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν ακόμη σε μερικούς απομακρυσμένους υποσταθμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ χωρίς προβλήματα λειτούργησαν τα επικοινωνιακά συστήματα των τραπεζών και δίκτυα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ).

Σχετικά με αυτό το θέμα, σε χτεσινή ραδιοφωνική εκπομπή, η υπουργός Β. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Ολοι οι τομείς προετοιμάστηκαν σωστά και γι' αυτό δεν είχαμε πρόβλημα στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα των μεταφορών». Οσον αφορά το κόστος για την αντιμετώπιση του «προβλήματος του 2000», τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η Β. Παπανδρέου επισήμανε πως έφτασε τα τελευταία δύο χρόνια γύρω στα 100 δισεκατομμύρια δραχμές. «Το κύριο κόστος βέβαια ήταν στον ιδιωτικό τομέα και στις τράπεζες, στο δημόσιο τομέα ήταν πολύ λιγότερο. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες έκαναν διάφορες επεμβάσεις, όπως ανακαινίστηκαν όλες οι ΔΕΚΟ, έχει γίνει αλλαγή εξοπλισμού, αλλαγή συστημάτων, αλλαγή λογισμικού», υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ο πανικός που δημιουργήθηκε αυτές τις ημέρες «ήταν λίγο μεγαλύτερος απ' ό,τι ήταν οι πραγματικές διαστάσεις».

Το επόμενο, πάντως, ραντεβού με την «ιομανία» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναμένεται στο τέλος του Φλεβάρη. Κι αυτό επειδή ορισμένα κομπιούτερ υπάρχει κίνδυνος να μην αναγνωρίσουν το έτος ως δίσεκτο και είναι πολύ πιθανόν να περάσουν από την 28η Φλεβάρη στην 1η Μάρτη, παραλείποντας μια μέρα...