ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νομοσχέδιο - νάρκη για τερματισμό της κατοχής
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Από πρόσφατη επίδειξη καταστολής Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, επειδή διαμαρτύροντανστις προκλήσεις των εποίκων
IEΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η υιοθέτηση από την ισραηλινή βουλή νομοσχεδίου που προβλέπει ότι για να υπάρξει ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη των Υψωμάτων του Γκολάν ή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, θα πρέπει αυτή είτε να έχει εγκριθεί από τα 2/3 της βουλής, δηλαδή από τους 80 εκ των 120 βουλευτών, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, από δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 65 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 22 αποχές και λευκά. Αξίζει να επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται στα δύο τμήματα κατεχομένων εδαφών που το Ισραήλ έχει προσαρτήσει και γι' αυτό το λόγο δε συμπεριλαμβάνεται στην πρόβλεψη αυτή η Δυτική Οχθη.

Η ισραηλινή ηγεσία το παρουσίασε ως «εξαιρετικά χρήσιμο βήμα καθώς διασφαλίζει τη χώρα από την υιοθέτηση επιπόλαιων και καταστροφικών απόψεων αβασάνιστα». Εντονότατη, όμως, είναι, όπως είναι και λογικό, η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κοροϊδία και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, καθώς θέτει υπό τη δικαιοδοσία ψηφοφοριών την απελευθέρωση εδαφών που έχουν χαρακτηριστεί, με βάση τη διεθνή νομοθεσία, κατεχόμενες». Ο Ερακάτ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα ν' αντιδράσει και εφόσον το Ισραήλ επιμείνει στο νομοσχέδιο, να προχωρήσει σε αναγνώριση μονομερή ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967». Για περαιτέρω υπόσκαψη της όποιας ειρηνευτικής προσπάθειας έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς.