Πολιτικό μνημόσυνο
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010

ΦΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ
φωτο

Την Κυριακή 28.11 και ώρα 10 το πρωί, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου, πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του ΦΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας την 9.10. 2010 σε ηλικία 91 χρόνων. Η εκδήλωση γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου και 40 εκκλησιών).

Ο Φώτης ήταν ο τελευταίος επιζών της ηρωϊκής κεφαλλονίτικης οικογένειας Γρηγοράτου, η οποία έδωσε τα πάντα στον αγώνα εναντίον των κατακτητών, και τους δύο αδελφούς του Φώτη, τον ΣΠΥΡΟ και τον ΔΗΜΗΤΡΗ. Ο μεν Σπύρος σκοτώθηκε τον Ιούλη 1944 σε αποστολή με καΐκι το οποίο χτυπήθηκε από τους Γερμανούς. Ο δε Δημήτρης από τους τελευταίους του ΔΣΕ της Κεφαλλονιάς, το 1949 στην κορυφή της ΣΕΛΛΑΣ. Την ίδια τύχη είχαν και τα τρία πρώτα ξαδέλφια του: Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ (Αστραπόγιανος), ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ και η ΔΙΟΝΥΣΙΑ που έπεσαν στην τελευταία μάχη του ΔΣΕ στις κορυφές του βουνού.

Ο Φώτης Γρηγοράτος ένας υπέροχος συναγωνιστής. Παρά τη συνεχή αιμοκάθαρση που υποχρεώθηκε για πολλά χρόνια να υποστεί, ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθά το παράρτημα. Συνεπής και στις οικονομικές εξορμήσεις με μεγάλες προσφορές οικονομικές.

Το καλοκαίρι 1999 οργάνωσε μεγάλη εκδρομή των αντιστασιακών στην πατρίδα του Ζευγάτα Σάμης Κεφαλλονιάς, όπου με δικά του έξοδα στήθηκε μεγαλόπρεπο μαρμάρινο μνημείο για τα αδέρφια του Σπύρο και Δημήτρη που αναπαριστά τις μάχες που έπεσαν με λαξεύματα στο μάρμαρο, από τον γλύπτη Παν. Λαύκα ολόσωμα ανάγλυφα των αδελφών. Υπενθυμίζεται ότι στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκε και χαιρέτισε η σ. Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, δήμαρχοι της Κεφαλλονιάς κ.ά. Το όνειρο του Φώτη πραγματοποιήθηκε, ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει: 100 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ για το Σπίτι του Αγωνιστή και 100 ευρώ για το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περιστερίου.