AΪΤΗ
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Εξαπλώνεται η χολέρα ενώ η ντόπια ολιγαρχία επιμένει για την διεξαγωγή εκλογών

Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010

Εικόνες απόγνωσης στη βασανισμένη Αϊτή
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή στις 20 Οκτωβρίου έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 1.523 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΟΗΕ που αναθεωρήθηκαν καθώς η εξάπλωση είναι ταχύτατη, κάνουν λόγο για 200.000 κρούσματα έως το τέλος του χρόνου, ίσως 400.000 μέσα σε ένα εξάμηνο και ενδεχομένως για 20.000 έως 60.000 νεκρούς, αριθμός που εξαρτάται από τις «συνθήκες». Οι συνθήκες είναι άθλιες και απάνθρωπες, δεν πρόκειται να αλλάξουν ενώ έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας του σεισμού της 12ης Αυγούστου. Συνθήκες που αποτελούν προϊόν της χρόνιας καταλήστευσης, των πραξικοπημάτων, των επεμβάσεων που έχουν προκαλέσει τον πραγματικό όλεθρο στην Αϊτή.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ, που με την κατοχική δύναμη, τη Minustah, επιβάλλει την «τάξη», έκανε έκκληση για την αποστολή, επειγόντως μάλιστα, περίπου 1.000 εκπαιδευμένων νοσηλευτών και τουλάχιστον 100 γιατρών ώστε να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Σε αυτή τη ζωντανή κόλαση την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις στο Καπ Αϊτιέν και στο Πορτ ω Πρενς την προηγούμενη βδομάδα απαιτούσαν την αναβολή τους, όπως την ζητούν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο και τέσσερις προεδρικοί υποψήφιοι που αποσύρθηκαν αλλά και διάφορες οργανώσεις.

Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρενέ Πρέβαλ αλλά και τον «διάδοχό του» Ζιντ Σελεστίν, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς. Οι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή επίσης και ενάντια στη Minustah, η οποία εκτός της καταστολής φέρει και την ευθύνη για τη χολέρα καθώς ποτέ κανείς δεν εξέτασε την νέα αποστολή κυανόκρανων από το Νεπάλ και παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει ξεσπάσει επιδημίας χολέρας. Διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα όχημα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν και συνέλαβε τουλάχιστον δύο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι αρκετές ξένες πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής.