Μουσική Δευτέρα...
Τρίτη 4 Γενάρη 2000

Σκηνή από την ταινία «ΕπικίνδυνηΔευτέρα» του Μάικ Φίγκινς
Μπορεί να είναι Τρίτη σήμερα, αλλά η «Δευτέρα» κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική κινηματογραφική βραδιά. Πρόκειται για την ταινία «Επικίνδυνη Δευτέρα» του Μάικ Φίγκις, που θα προβληθεί από την ΕΤ-3 στις 24.00. Είναι μια ταινία ατμοσφαιρική που κινείται στο χώρο του λεγόμενου φιλμ νουάρ. Η δημιουργία του Φίγκις είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο «Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών» στο Φεστιβάλ των Καννών το 1988, προκαλώντας αίσθηση στους κριτικούς, και είναι η πρώτη ταινία ενός τζαζίστα από το Νιούκαστλ, ο οποίος, εκτός από σκηνοθεσία, υπογράφει και τη μουσική επένδυση διανθισμένη με παλιά κομμάτια του Οτις Ρέντιγκ και του Μπι Μπι Κινγκ. Μια νέα γυναίκα, η Κέιτ, εργάζεται για τον γκάνγκστερ Κόσμο, ο οποίος έχει σκοπό να κλείσει το μπαρ του Φίνεϊ. Οταν όμως ο Μπρένταν, ο φίλος της Κέιτ, που εργάζεται σ' αυτό το μπαρ, ακούει τους μπράβους του Κόσμο να σχεδιάζουν την εξόντωση του Φίνεϊ, αντιδρά. Ετσι ξεκινά και μια αλυσίδα γεγονότων με εκρηκτικές συνέπειες για όλους. Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία «καλτ», όπως συνηθίζεται να ονομάζουν τις ταινίες αυτές, που είναι ταυτόχρονα θρίλερ, σύγχρονο νουάρ αλλά και διακρίνεται για την ξεχωριστή άποψη του σκηνοθέτη, ο οποίος κάνει μια ταινία με μουσική δομή που τονίζει τον πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα του έργου. Με τους Τόμι Λι Τζόουνς και Στινγκ. Προλογίζει ο κριτικός του κινηματογράφου Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου.

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 «Την ημέρα που πάγωσε ο ήλιος» του Γιμ Χο. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Γκουάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τρομερή πραγματικότητα. Προσκομίζει στην αστυνομία αποδεικτικά στοιχεία για το φόνο του πατέρα του, τα οποία αποδεικνύουν ότι ύποπτος δεν είναι άλλος από την ίδια του τη μητέρα. Στην αρχή ο αστυνόμος είναι δύσπιστος. Ωστόσο η ακεραιότητα του Γκουάν και οι εξομολογήσεις συγκρούονται λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης της μάνας του και πείθουν τον αστυνόμο να ερευνήσει την υπόθεση. Η ταινία απέσπασε: Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, το 1994. Με τους Σίκιν Γκάουα και Ταό Χανγκ Χάουα.

Από το MEGA στη 01.00 «Αχτύπητο ντουέτο» του Μπομπ Κλαρκ.

Ο Μακ Στερν, βετεράνος αστυνομικός στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον, μετακομίζει κυριολεκτικά. Εκτός του ότι εγκαταλείπει το διαμέρισμά του και πηγαίνει να ζήσει σ' ένα τροχόσπιτο, μετατίθεται και από το αστυνομικό του τμήμα στην ομάδα του εγκληματολογικού. Τώρα θα έχει έναν εξαιρετικό και πανέξυπνο συνεργάτη, που έχει ειδικότητα στις μεταμφιέσεις. Οι δυο τους αναλαμβάνουν μια πολύπλοκη υπόθεση δολοφονίας και μια πλεκτάνη που αφορά μια μεγάλη ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα. Με τους Τζιν Χάκμαν, Νταν Ακρόιντ.