3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Νέα πεδία εκμετάλλευσης διεκδικεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Η ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπώντας την αστική τάξη, συμμετέχει στη λεηλασία κρατών και λαών

Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής, όπου προετοιμάζεται η νέα λεηλασία των λαών
Με στόχο τη δημιουργία νέων πεδίων δράσης και καινούριων αγορών για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της ντόπιας πλουτοκρατίας, βρέθηκε χτες στη Λιβύη ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αφρικής - ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα στη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του στο περιθώριο της Συνόδου. Μιλώντας εξ ονόματος της άρχουσας τάξης και με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».

Ακόμη, έκανε λόγο για «πολλούς τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις «πράσινες μπίζνες», στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής», αλλά και στα ενεργειακά ζητήματα.

«Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λιβύης, Μ. Καντάφι, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Ζ. Σόκρατες, και τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Ζακόμπ Ζούμα.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής Αφρικής - Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μία πολυσχιδή ατζέντα που εκτείνεται από τις κλιματικές αλλαγές, τη γεωργία, τα τρόφιμα, την «ειρήνη», τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «πράσινες» επενδύσεις, την ενέργεια, το εμπόριο... και εκφράζει την προσπάθεια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο πλούτο της μαύρης ηπείρου.

Ο «οικοδεσπότης» της Συνόδου, Λίβυος Πρόεδρος, Μουαμάρ Καντάφι, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζέον (για τους Ευρωπαίους) ζήτημα των εκατομμυρίων οικονομικών προσφύγων που αναζητούν ευκαιρία καλύτερης ζωής στη Γηραιά Ηπειρο, εκτιμώντας πως χρειάζονται «τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ» για να αναχαιτιστεί το κύμα των αναξιοπαθούντων προσφύγων και όχι βεβαίως για να λυθούν οι αιτίες της μετανάστευσης (φτώχεια, πείνα, πόλεμοι κλπ.)...

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011 - 2013.