ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ξεμπρόστιασαν τους κοινωνικούς εταίρους

Δυναμική παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο διάλογο - λαιμητόμο των συλλογικών συμβάσεων και με το βλέμμα στραμμένο στην πανεργατική απεργία

Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010

Δυναμικό κάλεσμα στην πανεργατική απεργία ήταν η παρέμβαση του ΠΑΜΕ
Με «ασπίδα» το δίκιο των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται για χάρη των μεγαλοεργοδοτών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ματαίωσαν χθες τον διάλογο - λαιμητόμο για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που είχαν προγραμματίσει η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ). Με μια δυναμική παρέμβαση μέσα και έξω από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν όλη τους τη ζωή και τους κόπους τους να θυσιάζονται για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε η επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη να δώσει μαζική, ηχηρή απάντηση, να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Φωνάζοντας «κάνε νόμο το δίκιο σου, εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά», το απομεσήμερο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι ταξικών ομοσπονδιών και σωματείων απέκλεισαν αιφνιδιαστικά, τις εισόδους του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες, προκειμένου να εμποδίσουν το διάλογο - πρόκληση. Κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ, άπλωσαν πανό που έλεγε «ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ - Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα». Ταυτόχρονα, με συνθήματα όπως «πατριωτισμός το δίκιο του λαού, όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού» και «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, σκάβουνε το λάκκο σ' εσένανε λαέ» καλούσαν το λαό της Αθήνας να καταδικάσει αυτή την πολιτική και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Από την ντουντούκα, καλούσαν το λαό σε συμπεράσματα και δράση: «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης, της ΝΔ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ότι μπορούν να αλλάξουν πολιτική. Καθημερινά συζητούν πώς θα φτηνύνουν κι άλλο την εργατική δύναμη...».

«Είστε υπηρέτες των αφεντικών»!

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, εκπρόσωποι ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων από διάφορους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έκαναν δυναμική παρέμβαση στο γραφείο της υπουργού, Λούκας Κατσέλη λέγοντας, ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοιους διαλόγους συναίνεσης στην πολιτική που παίρνει τα πάντα από τους εργαζόμενους. Η υπουργός χαρακτήρισε την παρεμπόδιση του «διαλόγου» εναντίωση στη δημοκρατία, για να πάρει πληρωμένη απάντηση: «Τη δημοκρατία των 500 ευρώ; Φάνηκε η δημοκρατία σας στο λιμάνι! Πολιτική επιστράτευση επειδή πάλευαν για συλλογικές συμβάσεις... Ξέρουμε πολύ καλά, ότι είστε υπηρέτες των αφεντικών! Γι' αυτούς δανείζεστε και από μας θα ζητάτε να πληρώνουμε για να σωθούν οι βιομήχανοι κι οι τραπεζίτες. Δεν θα σας περάσει, όμως. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος». Την ίδια ώρα, από το μπαλκόνι του υπουργείου έριξαν τρικάκια που καλούσαν τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκέμβρη.

«Εργατική υποδοχή», όπως αρμόζει σε έναν εκπρόσωπο της αντεργατικής - αντιλαϊκής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας, επιφύλαξαν χθες το βράδυ έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Εύβοιας στη Χαλκίδα, όπου ήταν καλεσμένος ο πρώην συνδικαλιστής στο ΙΚΑ και νυν υπουργός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

Συναντήθηκαν στα μουλωχτά

Πάντως το δίκιο της πρωτοβουλίας των ταξικών δυνάμεων επιβεβαιώθηκε, χτες κιόλας. Η αφοσίωση με την οποία οι «κοινωνικοί εταίροι» υπονομεύουν τις εργατικές ανάγκες αποτυπώθηκε στην πραγματοποίηση συνάντησης που επιβεβαιώνει ο ΣΕΒ ότι έγινε χτες το βράδυ στα γραφεία του, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, «σε καλό κλίμα». Μάλιστα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σημείωνε ότι «σε πείσμα των κατ' επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα», εκφράζοντας ανακούφιση για την προθυμία των «εταίρων» του...