ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Εβαλαν ταφόπλακα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η ΕΕ επιτάσσει το κλείσιμο του μη στρατιωτικού τμήματος για να παραιτηθεί από τα πρόστιμα που έχει επιδικάσει στην επιχείρηση

Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010

Οι εργατοϋπάλληλοι του Σκαραμαγκά καλούνται τώρα να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα για τις συνέπειες από την πολιτική υπηρέτησης των μονοπωλίων, που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Την ταφόπλακα που προετοίμασαν κυβέρνηση και πολυεθνικές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στις 1.300 θέσεις εργασίας, βάζει η απόφαση της Κομισιόν να απαγορεύσει τη λειτουργία του μη στρατιωτικού τμήματος της στρατηγικής επιχείρησης, με αντάλλαγμα να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του προστίμου που έχει ήδη επιδικάσει για «παράνομες κρατικές επιδοτήσεις», ύψους 539 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό έπρεπε να επιστραφεί έντοκα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά («Ελληνικά Ναυπηγεία - ΕΝ ΑΕ») στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς θεωρήθηκε ότι ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Κομισιόν συμφώνησε, «για να μην κινδυνεύσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ», να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση επιστροφής του προστίμου υπό τους εξής όρους:

α) Να μην ασκήσει η ΕΝΑΕ καμία «μη στρατιωτική» δραστηριότητα στα επόμενα 15 χρόνια, δηλαδή να κατασκευάζει και να επισκευάζει μόνον πολεμικά πλοία. β) Να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις που της έχουν παραχωρηθεί και δεν είναι αναγκαίες για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες. γ) Να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων. Το ποσό που θα εισπράξει ο Σκαραμαγκάς, θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην επιστροφή ασυμβίβαστων ενισχύσεων. δ) Ελλάδα και ΕΝΑΕ να εγκαταλείψουν σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με απόφαση του 2008. ε) Η Ελλάδα να υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση ότι τηρείται η συμφωνία.

Οι όροι που θέτει η Κομισιόν είναι αντιγραφή των όσων σχεδίαζαν κυβέρνηση και πολυεθνικές επί χρόνια, με στόχο να απαλλάξουν τον νέο αγοραστή των Ναυπηγείων από δραστηριότητες με περιορισμένο κέρδος και ταυτόχρονα η παραγωγική δραστηριότητα να περιοριστεί στις παραγγελίες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με εγγυημένο και μεγάλο κέρδος.

Πρόσφατα, ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων, μια εταιρεία θυγατρική της «Αμπού Νταμπι Μαρ», είχε προειδοποιήσει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στο Ναυπηγείο θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κομισιόν, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για τις χτεσινές εξελίξεις.

Από αυτή τη σκοπιά, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι η ιδιοκτησία στρατηγικών τομέων της παραγωγής από το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, μόνο δεινά μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους και για τις πραγματικές ανάγκες του λαού.