ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Νότια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις με νέα γυμνάσια
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010

Από διαμαρτυρία που έγινε χτες στη Σεούλ ενάντια στα πολεμικά γυμνάσια-πρόκληση της Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι νοτιοκορεατικές αρχές συνεχίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά καθώς πραγματοποιούν αλλεπάλληλα στρατιωτικά γυμνάσια με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, προκαλώντας το δικαιολογημένο εκνευρισμό της ΛΔ Κορέας και την ανησυχία της Κίνας, που παρατηρεί καθημερινά πλέον την κλιμάκωση της έντασης στη «γειτονιά» της...

Χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές ξεκίνησαν νέα στρατιωτικά γυμνάσια σε 29 χερσαίες και νησιωτικές περιοχές στα ανατολικά, δυτικά και νότια της χώρας πολύ κοντά σε μεθοριακές περιοχές που η ΛΔ Κορέας δεν αναγνωρίζει ως απολήξεις της νοτιοκορεατικής επικράτειας. Επιπλέον ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ ανακοίνωσε ριζικές «μεταρρυθμίσεις» στις ένοπλες δυνάμεις. Συνάμα, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Κουάν Τζιν ανήγγειλε νέο κύκλο γυμνασίων την επόμενη βδομάδα και επανέλαβε τις απειλές του προς τη ΛΔ Κορέας πως δήθεν η Σεούλ θα κάνει χρήση του «δικαιώματος αυτοάμυνας δίχως να καθορίσει την απάντηση με γνώμονα τις αρχές αναλογίας και αναγκαιότητας» σε κάθε βορειοκορεατική «επίθεση». Παράλληλα, επιτροπή του υπουργείου Αμυνας πρότεινε την επαναφορά της 24μηνης (από τους σήμερα 21 μήνες) υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Η στάση της Σεούλ εξόργισε τη ΛΔ Κορέας, που δικαιολογημένα κατήγγειλε το τελευταίο 48ωρο τη γείτονα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σημειώνοντας πως «είναι σαν να φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης». Μάλιστα, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι επισήμαναν πως ούτε η ΛΔ Κορέας είναι που κάνει προβοκάτσιες, ούτε αναγνωρίζει τη «Βόρεια Γραμμή Ορίου» που χάραξαν ΗΠΑ και Ν. Κορέα αυτοβούλως μετά το τέλος του πολέμου στην Κορέα το 1953.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, ζητώντας του να διαμηνύσει στη ΛΔ Κορέας πως θεωρεί «απαράδεκτες τις προβοκάτσιες». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος σ' αυτή την επικοινωνία, πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν κοινά συμφέροντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ασία και τη σημασία της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Ο Χου από την πλευρά του εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία», καλώντας για πολλοστή φορά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναζητήσουν μία «ήρεμη και λογική απάντηση» για την εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου, τις οποίες αρνούνται ΗΠΑ - Ν. Κορέα και Ιαπωνία που αντ' αυτού επέλεξαν χτες να πραγματοποιήσουν μία μεταξύ τους τριμερή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσιγκτον... Μετά το τέλος της συνάντησης αυτής συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης συνεργασίας με την Κίνα και τη Ρωσία.

Μέσα σε όλα αυτά εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ανακοίνωσε πως ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν οι βορειοκορεατικές αρχές διέπραξαν «έγκλημα πολέμου» όταν ανταπάντησαν πριν δύο βδομάδες στη βροχή πυρών πυροβολικού που δέχθηκαν από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις στη διάρκεια γυμνασίων στο μεθοριακό νησάκι Γεονπγεόνγκ.

Το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία, που επίσης πραγματοποιεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ ως τις 10 τρέχοντος μηνός, θα αντιμετωπίζει τη ΛΔ Κορέας ως «απειλή» και θα θεωρεί τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας «πηγή ανησυχίας» και θα αποτρέπουν την παρουσία της από τα νότια νησιά της Ιαπωνίας. Παράλληλα, ο ιαπωνικός στρατός θα καταστρώσει νέα σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής της δυνατότητας ώστε να αντιμετωπίσει την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, ενώ θα καλείται και για την αντιμετώπιση «τρομοκρατικών και ανταρτικών επιθέσεων».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που θα συμπεριλαμβάνονται στο αναθεωρημένο στρατιωτικό (επιθετικό...) δόγμα της Ιαπωνίας σύμφωνα με πληροφορίες του ιαπωνικού δικτύου «Νικέι». Πρόκειται για την πρώτη από το 2004 αναθεώρηση της Κατευθυντήριας Γραμμής του Εθνικού Αμυντικού Προγράμματος, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος τρέχοντος μηνός από την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν. Μάλιστα, σύμφωνα με μερίδα του ιαπωνικού Τύπου, στο νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα θα συμπεριλαμβάνονται σχέδια για την αύξηση του αριθμού των υποβρυχίων από 16 σε 22 και την ενίσχυση του στόλου της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Καν, αναφερόμενος στις αλλαγές του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος της Ιαπωνίας, είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο πως θα είναι «δυναμική και αμυντική» η αναδιοργάνωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας.