ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαφορετική η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010

Στη φτωχογειτονιά του Μπέγιο της μεγαλούπολης του Μεντεγίν της Κολομβίας συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης επιζόντων
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν νυχθημερόν το έργο της αναζήτησης τυχόν επιζώντων στο Μπέγιο, προάστιο της πόλης Μεντεγίν, όπου δεκάδες παραπήγματα επί της ουσίας φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων θάφτηκαν την Κυριακή κάτω από 50.000 κυβικά μέτρα λάσπης, από κατολίσθηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις 30 σοροί, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι επισήμως αγνοούνται. Ισως αγνοούνται και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, καθώς τα σπίτια και οι καλύβες βρίσκονταν σε λοφίσκο, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές και κατοικούσαν πολυμελείς οικογένειες.

Χτες την περιοχή στην επαρχία Αντιόκια, επισκέφτηκε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση Κέντρου Κρίσης για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Πολύ αργά καθώς φαίνεται, αφού στη φετινή περίοδο των βροχών, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει ήδη τους 200 και σχεδόν 2 εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και οι πληγέντες.

Στη γειτονική Βενεζουέλα, που επίσης πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων και άφησαν 90.000 ανθρώπους άστεγους, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Ο αντιπρόεδρος Ελίας Χάουα ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αρωγή των πληγέντων. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο δίκτυο «Τελεσούρ» ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σειρά μέτρων με κυριότερο την οικοδόμηση μέσα στους επόμενους 18 μήνες 22.000 κατοικιών για τις οικογένειες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Μέτρο που θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν όπως τόνισε ο Χάουα, καθώς προωθείται με τη μορφή έκτακτου και επείγοντος προεδρικού διατάγματος, ενώ ήδη έχει προωθηθεί και η σύσταση ειδικού ταμείου αρωγής των πληγέντων.