ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σκοτεινός και παγωμένος ο «γιορτινός μποναμάς»...
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000

Associated Press

Στην περιοχή του Νέου Βελιγραδίου κάτοικοι καταλαμβάνουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ενεργειακή κρίση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Φέτος και όχι... πέρσι ήρθε για εκατομμύρια Σέρβους ο παγωμένος σκοτεινός εφιάλτης... Τα σοβαρά ενεργειακά προβλήματα, που αναγκάζουν σε υποχρεωτική και τουλάχιστον δεκάωρη συσκότιση τις περισσότερες πόλεις της χώρας, επιδεινώθηκαν χτες με την αναστολή λειτουργίας ακόμη δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο συγκρότημα ηλεκτρενέργειας Ντζερντάπ, προκαλώντας μεταξύ άλλων και κυκλοφοριακή συμφόρηση στους περισσότερους δρόμους του Βελιγραδίου, καθώς η ενέργεια δεν ήταν επαρκής ούτε καν για τη λειτουργία των φαναριών...

Οι υπουργοί της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, ρίχνοντας τις ευθύνες στην κακοδαιμονία της... προηγούμενης κυβέρνησης (!), στη χαμηλή στάθμη νερών των ποταμών Δούναβη και Σάβα ακόμη και στη γενικότερη έλλειψη επενδύσεων... Για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι περσινοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε λόγος...

«Εισάγουμε τις κατά το δυνατόν περισσότερες ποσότητες ηλεκτρισμού», δήλωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας, Σρμπόλιουμπ Αντιτς, καταλήγοντας: «Μόνον μία γερή βροχή μπορεί να μας σώσει»!

Δεν ήταν όμως μόνον ο υπουργός Ενέργειας που εξέφραζε με τις παραπάνω φράσεις πλήρη αδυναμία για την αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης στις περισσότερες σερβικές πόλεις. Χτες, οι τοπικές αρχές διάφορων πόλεων προειδοποίησαν πως η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη μέσα στο τρέχον 48ωρο, καθώς προβλέπεται τα μπλακ-άουτ να διαρκέσουν όχι δέκα αλλά πάνω από δώδεκα ώρες!

Η αφόρητη αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, άρχισε από προχτές να προκαλεί τις αντιδράσεις κατοίκων του Βελιγραδίου, οι οποίοι βγήκαν κατά εκατοντάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δεινή αυτή κατάσταση, την οποία η Σερβία δεν αντιμετώπισε ούτε καν στη διάρκεια των περσινών φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών! Οι διαδηλωτές μπλόκαραν σιωπηλά κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου, αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους καταμεσής των λεωφόρων.

Μέσα στο γενικό κακό και μ' αφορμή αυτές τις διαμαρτυρίες, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Μπόζο Πρέλεβιτς, το μόνο που είχε να πει ήταν να κάνει... έκκληση στους πολίτες, προκειμένου αυτοί να κάνουν τις διαδηλώσεις τους «σε μέρη που δε θα θίγουν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων πολιτών»!!!

Αναίμακτες επιθέσεις και κινητικότητα αυτονομιστών στο Πρέσεβο

Με έξι ριπές ολμοπυροβόλων κατά σερβικής αστυνομικής περιπόλου οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες του UCPMB διατάραξαν, χτες, την ούτως ή άλλως εύθραυστη «ηρεμία» που επικρατεί εδώ και μερικές βδομάδες στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.

Οι όλμοι ερρίφθησαν από το χωριό Ντζούρτζεβατς, που βρίσκεται εντός της λεγόμενης «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης και σε μία απόσταση δέκα χλμ. από τη σερβική πόλη Μπουγιάνοβατς, δίχως ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα. Το περιστατικό έγινε, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή των σερβικών αστυνομικών αρχών του Μπουγιάνοβατς, Νόβιτσα Ζντράβκοβιτς, νωρίς χτες τα ξημερώματα. Ριπές όπλων ακούστηκαν και στο Μπουγιάνοβατς, αλλά ούτε σ' αυτή την περίπτωση οι σφαίρες κατάφεραν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Λίγες ώρες αργότερα, ο συνταγματάρχης του γιουγκοσλαβικού στρατού Μίλουν Ντίνιτς κατήγγειλε την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας από δύο ΝΑΤΟικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία ίπταντο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη προερχόμενα από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος συνταγματάρχης υπαινίχθηκε μάλιστα πως οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές λίγο αφότου διαπιστώθηκε «νέα κινητικότητα τρομοκρατών αυτονομιστών» σε αρκετά σερβικά χωριά που κατοικούνται από αλβανικό πληθυσμό και τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Χτες, πάντως, μ' αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, ο υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας, Μπισέρκα Μάτιτς, υπερασπίστηκε τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα για την ασφάλεια στην κοιλάδα του Πρέσεβο, ενώ επαίνεσε και τις «νέες βελτιωμένες σχέσεις» συνεργασίας των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων με τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο (ΚΦΟΡ), εκφράζοντας την ελπίδα πως η «εντατική συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεισφέρει τα μέγιστα για την εκτόνωση της έντασης το συντομότερο δυνατόν».