Περίσσευμα καρδιάς και αλληλεγγύης

Γιορτινή εκδήλωση των  παιδιών  ναυτεργατών, με  ειδικές ανάγκες 

Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Χαρούμενες φωνές και φωτεινά πρόσωπα, πλημμύρισαν το θέατρο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ στον Πειραιά. Οι θεατές απόλαυσαν μία θεατρική παράσταση και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από πρωταγωνιστές που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για το δικαίωμα στη ζωή. Ο λόγος για παιδιά ναυτεργατών, παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέλη του Συλλόγου «ΑΡΓΩ».

Ο Σύλλογος γεννήθηκε από τις μητέρες αυτών των παιδιών. Οι γυναίκες αυτές, με τους συζύγους τους μακριά, λόγω του σκληρού ναυτεργατικού επαγγέλματος, το 1985 ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες τους, για να «χτυπήσουν» τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου έγινε «κατάθεση ψυχής». Μέσα από τη θεατρική παράσταση του έργου «Τα δώρα των μάγων», αλλά και των τραγουδιών του μουσικού συνόλου του Συλλόγου, φάνηκε ότι η δύναμη της ανθρώπινης καρδιάς είναι απεριόριστη. Τη δική της νότα στην εκδήλωση έδωσε και η καλλιτεχνική ομάδα παιδιών μηχανικών, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση περιλάμβανε και έκθεση με δείγματα κατασκευών που έφτιαξαν τα χέρια των παιδιών του «ΑΡΓΩ». Ηταν ξυλοκατασκευές παιδαγωγικού υλικού προσχολικής ηλικίας, βιβλιοδεσίες σημειωματάριων και τετραδίων, μουσικά κρουστά όργανα και πολλά άλλα. Η «ζωή» του Συλλόγου στηρίζεται από το υστέρημα των οικογενειών αυτών και κάποιες δωρεές πλοιοκτητών. «Η βοήθεια από το κράτος μέσω του υπουργείου Πρόνοιας είναι τουλάχιστον ισχνή» μας είπε η Π. Παπασωτηρίου μία από τους δύο εκπαιδευτές που έχει προσλάβει ο Σύλλογος. «Τα τμήματα - συνέχισε - είναι εμπλουτισμένα με εργαστήρια και μηχανήματα ασφαλείας. Με την επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή γύψινων και εικόνων με μορφή πεπαλαιωμένων». «Φτιάξαμε και το θεατρικό εργαστήρι - πήρε το λόγο ο δεύτερος εκπαιδευτής Κ. Παπαευσταθίου - με τη σύσταση θιάσου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Παπαστελιανού, ανέφερε επίσης: «Κάθε χρόνο διοργανώνουμε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για να βλέπει ο κόσμος τι δουλιά γίνεται στο Σύλλογο. Η ιδέα του Συλλόγου ανήκει στις γυναίκες των ναυτικών που είχαν το πρόβλημα. Εχουμε απευθυνθεί για συνδρομή σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Είχαμε κάποια ανταπόκριση, όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες, η υποδομή ελλιπής. Εχουμε παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, όμως δε θα τα αφήσουμε στον Καιάδα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα, που είχε την ιδέα τα παιδιά των μηχανικών να συνυπάρξουν σήμερα σε αυτή την εκδήλωση με αυτά τα παιδιά. Τον ευχαριστώ εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου μας και εύχομαι να μιμηθούν και άλλοι τον κ. Τούσσα».

«Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ για αυτά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι παιδιά ναυτεργατών, θέλει περίσσευμα καρδιάς και αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Οι εκδηλώσεις -συνέχισε- που γίνονται από αυτά τα παιδιά, με τις προσπάθειες της διοίκησης, των καθηγητών και των γονιών δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο άνθρωπος. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, να διεκδικηθούν πόροι. Οι μηχανικοί με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εκδήλωση πήραμε και άλλη δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα μας για την αλληλεγγύη, για το δικαίωμα στη ζωή».