ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Υγεία είναι δικαίωμα»

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία χτες με εξορμήσεις και περιοδείες σε δεκάδες πόλεις

Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010

Από την παρέμβαση στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη
Με εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και με σύνθημα «Η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απευθύνθηκε στο λαό χτες, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία. Τους κάλεσε να παλέψουν για «Δωρεάν σύγχρονες και πλήρεις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών στον κλάδο Υγείας και με δωρεάν φάρμακα. Σε όλο τον πληθυσμό βιβλιάριο Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Για δημόσια κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Για πλήρη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με καλά αμειβόμενο προσωπικό, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων».

Μαζική εξόρμηση έκαναν χτες μέλη της ΚΝΕ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», το οποίο έχει επιλεχθεί να λειτουργήσει σε ολοήμερη βάση, κάτι που θα σημάνει την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας και την οικονομική αφαίμαξη του λαού.

Το κλιμάκιο της ΚΝΕ συζήτησε τόσο με ασθενείς όσο και με εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους κάλεσε σε μαζική συμμετοχή ενόψει της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να αντιδράσουν δυναμικά, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία του ολοήμερου νοσοκομείου. «Στο χέρι μας είναι όσοι εργαζόμαστε στα νοσοκομεία μαζί με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους να εμποδίσουμε να μετατραπούν τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις, τους ασθενείς ως πελάτες και όσοι δεν έχουν χρήματα να πεθαίνουν στο δρόμο», τόνισε στους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Κρητικός, γιατρός του νοσοκομείου και στέλεχος της Οργάνωσης.

Στον Κορυδαλλό

Ασκληπιείο Βούλας
«Παλέψτε. Βγείτε στους δρόμους και φωνάξτε. Εμείς είμαστε γέροι, αλλά εσείς είστε νέοι και έχετε τη δύναμη. Μην το βάλετε κάτω». «Μαζί σας. Βγείτε στους δρόμους, ξεσηκωθείτε κι εμείς μαζί σας». «Αμα δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε ούτε υγεία. Είστε νέα παιδιά. Αγωνιστείτε να μην πάθετε τα ίδια. Η ζωή είναι μπροστά σας και πρέπει να παλέψετε».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα λόγια των ηλικιωμένων που περίμεναν καρτερικά χτες το πρωί στην ουρά στο ΙΚΑ Κορυδαλλού όπου τα μέλη της ΚΝΕ εξορμούσαν για την Υγεία και την Πρόνοια, καλώντας όλους τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν στους αγώνες με πρώτο βήμα την απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη και τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Πειραιά. Μαζί τους ήταν και η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού, η οποία κάλεσε τους ασφαλισμένους με τον αγώνα τους να μην επιτρέψουν την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και με τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις «να βουλιάξουν η Αθήνα και ο Πειραιάς».

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και στο συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι η παρουσία ενός και μόνο οικογενειακού γιατρού για τις ανάγκες μιας πόλης 90 χιλιάδων κατοίκων! Οι ασφαλισμένοι, πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση που αντιμετωπίζουν στα ραντεβού τους, αναγκάζονται να πηγαίνουν στο υποκατάστημα της Νίκαιας για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Επίσης δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και απογευματινός ορθοπεδικός.

Στο Θριάσιο

Εξόρμηση στο Θριάσιο Νοσοκομείο - στα πλαίσια της Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία - πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις της ΚΝΕ από την περιοχή, καλώντας ασθενείς, κατοίκους, εργαζόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παλέψουν για να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου που θα στοχεύει σε σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες Υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε αναλώσιμα υλικά. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κλινικές που δουλεύουν με έναν ή δύο νοσηλευτές ανά βάρδια για κάθε 40 ασθενείς (!), ενώ οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δουλεύουν έχοντας πάνω από 60 οφειλόμενα ρεπό. Σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις ματαιώνονται εξαιτίας της έλλειψης αναλώσιμων υλικών. Στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου το μεγαλύτερο τμήμα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία εντός του Θριάσιου Νοσοκομείου (καθαριστές, τραπεζοκόμοι, μάγειρες, φύλακες) δουλεύουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας, πληρώνονται με μισθούς κάτω από τις προβλεπόμενες συλλογικές συμβάσεις, χωρίς καταβολή χρημάτων για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στις εξορμήσεις της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα, παντού το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων, των πολυιατρείων του ΙΚΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν εκεί για να εξυπηρετηθούν ως ασθενείς, συμφωνούσαν ότι είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στην Κοζάνη, με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου, οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας επιχείρησαν να εμποδίσουν την κινητοποίηση της ΚΝΕ, μάλιστα κάλεσαν και την αστυνομία. Αλλά τελικά υποχώρησαν μπροστά στην αποφασιστική αντίδραση και των μελών της ΚΝΕ και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, τα μέλη της ΚΝΕ απέκλεισαν για δύο ώρες το ταμείο και επέβαλαν τη δωρεάν εξυπηρέτηση των ασθενών.

Μελανό σημείο αποτέλεσε η στάση συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος την ώρα του αποκλεισμού προσπαθούσε να οδηγήσει ασθενείς στο ταμείο για να πληρώσουν.

Στη Δυτική Μακεδονία έγιναν επίσης εξορμήσεις στο ΙΕΚ Νοσηλευτικής Κοζάνης, στο Νοσοκομείο Φλώρινας και στο ΤΕΙ Μαιευτικής της Πτολεμαΐδας.

Στη Θεσσαλονίκη εξορμήσεις έγιναν στα Νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος», «Αγιος Παύλος», Γενικό Νοσοκομείο ΙΚΑ, ΑΧΕΠΑ, Γ. Παπανικολάου, Ψυχιατρικό και στα υποκαταστήματα ΙΚΑ Νεάπολης και Χαριλάου.

Στην Κεντρική Μακεδονία τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα Νοσοκομεία Σερρών, Νάουσας και Βέροιας και στα υποκαταστήματα ΙΚΑ Κατερίνης και Σερρών.

Τέλος, έγιναν εξορμήσεις στο ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης και στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Στη Θεσσαλία

Εξορμήσεις στο Νομαρχιακό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στη Λάρισα και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο στο Βόλο, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου και Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για την Υγεία. Οι νέοι της ΚΝΕ συζήτησαν με πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι επικροτούσαν την πρωτοβουλία τους, για την ανάγκη αγωνιστικής λαϊκής δράσης για τη διεκδίκηση δωρεάν σύγχρονων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα Ανιάτων στα Γιάννενα εις βάρος ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας για την αποκατάσταση της υγείας τους, αλλά και των εργαζομένων σε αυτό αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησαν οι ΟΒ Ιατρικής και του ΤΕΙ (ΣΕΥΠ). Το κλιμάκιο της ΚΝΕ συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους στο ίδρυμα. Στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων βρέθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κάλυψης των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν.

Περιοδεία πραγματοποίησε η ΝΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει (έλλειψη προσωπικού, γιατρών, ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού).

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρέθηκαν έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης και απευθύνθηκαν στους υπαλλήλους, στους γιατρούς και στους ασθενείς που το επισκέπτονταν. Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν φάνηκε για άλλη μια φορά η αγανάκτηση του κόσμου για την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, για την οποία υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ παλαιότερα.