ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Συμφωνία για την ολοκληρωτική εξόντωση του λαού

Δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των νέων ανατροπών που σχεδιάζουν οι ντόπιοι και ξένοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας

Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010

Οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα ελλείμματα και τα χρέη. Στόχος της πλουτοκρατίας είναι να φτηνύνουν την εργατική δύναμη και αυτή η στρατηγική είναι που πρέπει να ηττηθεί
Νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει πάγωμα και μειώσεις συντάξεων, μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, περικοπές πλήθους κοινωνικών επιδομάτων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και παραπέρα μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, που πλέον απειλούνται και με «λουκέτο», αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά και πρόσθετα μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ που θα προσδιοριστούν το Μάρτη, φέρνει το νέο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» (Μνημόνιο 3) που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Η 2η κατά σειρά αναθεώρηση του Μνημονίου αποτελεί προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Τα βάρβαρα μέτρα που περιέχει συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν, αλλά και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν που βρέθηκαν μέσα στη βδομάδα στην Αθήνα.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης κατά του εισοδήματος, των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού. Στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» υπάρχουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, δίνονται κατευθύνσεις για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ενώ περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρουν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καθορίζονται παράλληλα οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η παράδοση νέων χρυσοφόρων πεδίων δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα, που ήδη έχουν αποφασιστεί για το 2011 ύψους 6,2 δισ. ευρώ - πέραν αυτών που προβλέπει το μνημόνιο - προβλέπονται πρόσθετα μέτρα για το 2012 και 2013 της τάξης του 5% του ΑΕΠ, περίπου 13 δισ. ευρώ.

Κοινωνική Ασφάλιση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει πάγωμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων για το 2011 και περαιτέρω μείωσή τους από το 2012, καθώς και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συμφώνησε:

Νέα χαράτσια και περικοπές

Από τις αρχές του 2012 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέους φόρους στα λαϊκά στρώματα, αλλά και να πετσοκόψει μια σειρά από επιδόματα που δίνονται στα πλέον φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα:

Δραστικές περικοπές στις πρώην ΔΕΚΟ

Μέχρι το Φλεβάρη του 2011 η κυβέρνηση θα προωθήσει σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των πρώην ΔΕΚΟ που θα περιλαμβάνει:

Κλείνουν νοσοκομεία

Η κυβέρνηση θα προωθήσει την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας μέσα στο 2011.

Μειώσεις προσωπικού και μισθών στο Δημόσιο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν για μια ακόμα φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει:

Νέα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η κυβέρνηση διαμορφώνει τους όρους για το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο της περιουσίας του ελληνικού λαού, αλλά και την παραπέρα διείσδυσή τους σε κερδοφόρους τομείς. Ετσι προωθεί:

Βόμβα στο εργασιακό των τραπεζών

Η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω του μνημονίου για τη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι το Φλεβάρη του 2011 οι οποίες θα ορίζουν ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα σε ποια τράπεζα δουλεύουν, θα ενταχθούν «στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή, θα καταργηθούν ρυθμίσεις που αποτελούν ένα στοιχειώδες προστατευτικό πλαίσιο, όπως οι Οργανισμοί που προστατεύουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Τέτοιοι Οργανισμοί υπάρχουν σε μια σειρά τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική, η Αλφα Μπανκ, η Τράπεζα Πειραιώς και άλλες.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ