Εκοψαν την Παλαιστίνη σε κομμάτια
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000

Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν το βομβαρδισμένο υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μην το καταλάβουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Αντίθετα το οχυρώνουν.
Η εικόνα του πατέρα που προσπαθεί να σώσει το παιδί του από τις σφαίρες των Ισραηλινών και τελικά σκοτώθηκαν και οι δύο - εικόνα που πρόβαλαν τα κανάλια στον κόσμο - μεταφράστηκε από τους Ισραηλινούς σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο αντίστροφα: Τοποθέτησαν, με τη βοήθεια των τεχνικών μέσων, δύο εβραϊκά σκουφάκια στους δολοφονημένους και τους παρουσίασαν ως Ισραηλινούς που σκότωσαν οι Παλαιστίνιοι.

Αυτό είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να πλήξουν το δίκιο του αγώνα των Παλαιστινίων, αλλά και να ενδυναμώσουν την ισχύ και επιρροή τους εντός του δικού τους λαού. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια μιας μαθήτριας στο Γυμνάσιο - Λύκειο Θηλέων στη Βηθλεέμ προς τα μέλη της ελληνικής αποστολής: «Ναι μεν διδάσκεστε και στα σχολεία σας την ιστορία, έχουμε όμως την εντύπωση ότι η δική μας ιστορία διδάσκεται ανάποδα στη Δύση».

Την «ιστορία» αυτή, όπως μας ενημερώνει η Ελ. Παπαδοπούλου, μπορεί πραγματικά να τη μάθει κανείς αν επισκεφτεί την Παλαιστίνη. Και γι' αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τα όσα κατέγραψε η ελληνική αντιπροσωπεία στην τριήμερη επίσκεψή της στην περιοχή.

Πρώτος σταθμός ήταν η περιοχή της Γάζας. Την αποστολή συνόδευε ο πρόξενος της Ελλάδας, κ. Παναγιωτόπουλος, αφού είναι πολύ δύσκολο να περάσει κανείς τα σύνορα προς τη Γάζα χωρίς διπλωματική υποστήριξη. Εκεί η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος «μας υποδέχτηκε με πολύ θερμά λόγια και εμείς αντίστοιχα του εκφράσαμε την αλληλεγγύη όλων των κομμουνιστών στην Ελλάδα και του ελληνικού λαού που υποστηρίζει τα κινήματα για ελευθερία και ανεξαρτησία», σημείωσε η Ελ. Παπαδοπούλου.

Τα παιδιά ζητούν από τους γιατρούς να τους κάνουν γρήγορα καλά για να επιστρέψουν στον αγώνα
Στο 35% της Γάζας, στην καρδιά της πόλης - όπως πληροφόρησε την αντιπροσωπεία ο δήμαρχος Γάζας, Σάβα -έκαναν κατοχή περίπου 7.000 Ισραηλινοί, μαζί με το στρατό. Στο 65% των εδαφών ζουν 1.026.000 Παλαιστίνιοι. Στη Γάζα, υπάρχει ένας οικισμός Ισραηλινών με 20 οικογένειες και 1.000 στρατιώτες!

Στην περιοχή της Ραμάλα, στοιβάζονται σ' έναν καταυλισμό, έκτασης 3.500 τετραγωνικών μέτρων, 80.000 άνθρωποι, πρόσφυγες από το 1948. Οπως ενημέρωσε την αντιπροσωπεία η υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων που συνάντησαν στο νοσοκομείο της περιοχής, 205 χιλιάδες οικογένειες «ζουν» χωρίς κανένα εισόδημα. Οι 85.000 δουλεύουν σε παλαιστινιακά εδάφη και οι 125.000 σε ισραηλινά, όμως δεν μπορούν να πάνε στις δουλιές τους, αφού η σύνδεση χωριών και πόλεων μεταξύ τους έχει αποκοπεί. Οι ισραηλινοί «χτυπάνε» τους δρόμους. Οπως σημείωσε ο δήμαρχος της Ραμάλα, Αγιούμπ Ραμπά, υπάρχουν ανάγκες σε τρόφιμα, ακριβώς γιατί οι Ισραηλινοί κόβουν τους δρόμους. Οι δήμοι δεν μπορούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια με κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στα σχολεία τους. Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Θηλέων της περιοχής, που φοιτούν 300 μαθήτριες, οι καθηγήτριες αναγκάζονται να τις φιλοξενούν στα σπίτια τους. Η διευθύντρια του σχολείου φιλοξενεί 7 μαθήτριες. Οι δε κάτοικοι βρίσκονται υπό κατοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως σ' ένα χωριό της Χεβρώνα, οι κάτοικοι έχουν να βγουν 40 μέρες από τα σπίτια τους, αφού δεν τους αφήνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ρίχνουν βόμβες και σε σχολεία

Οταν το μάθημα τελειώσει, θα πετούν πέτρες στον ισραηλινό στρατό
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και την Ελληνορθόδοξη Λέσχη της Ραμάλα, η οποία φιλοξενούσε έκθεση έργων για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, του Ελληνα Ζωγράφου, Δ. Κατσικογιάννη. Οπως ενημερώθηκαν, μέσα σε 80 μέρες από τότε που ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα, είχαν 323 θύματα.

Βομβαρδισμένο ήταν και το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι ήταν αδύνατο να εργαστούν, όμως παρέμεναν μέσα, γιατί στόχος των Ισραηλινών είναι να το καταλάβουν και να προωθηθούν παραπέρα.

Οταν οι Ελληνες αιρετοί έτασσαν στο Ελ Μπιρέ, στην περιοχή της Βηθλεέμ, πολλά σπίτια είχαν χτυπηθεί. Οι Ισραηλινοί επιλέγουν να βομβαρδίζουν την ώρα που οι Παλαιστίνιοι είναι μέσα στα σπίτια τους και κυρίως στα σημεία εκείνα που είναι πιθανότερο να βρίσκονται. Το προηγούμενο βράδυ, Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους έξω από σπίτια τους και τοποθέτησαν στο δρόμο δύο βόμβες, έτοιμες να εκραγούν αν κάποιος περνούσε τυχαία. Οπως είπε ο δήμαρχος, τα όρια της πόλης τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 25%, όπου έχουν εγκατασταθεί στρατόπεδα και κόσμος. Από την πλευρά των Ιεροσολύμων οι Ισραηλινοί έχουν προσαρτήσει 300 στρέμματα.

Στο Μπέιτ Σαχούρ, έναν μικρό δήμο της Βηθλεέμ, χτυπήθηκαν εκατοντάδες σπίτια. Από αυτά τα 12 είναι για κατεδάφιση και τα 4 κάηκαν, εκ των οποίων τα δύο ολοκληρωτικά.

Στη Βηθλεέμ, το σύνολο των θυμάτων, τραυματιών και καταστροφών στην περιοχή, θεωρείται το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 χρόνων. Η περιοχή «μετρά»: 20 νεκρούς, 1.500 τραυματίες, 1.600 κατεστραμμένα σπίτια, μεταξύ αυτών σχολεία, εργοστάσια και τζαμιά. Στο έδαφος της Βηθλεέμ υπάρχουν 9 εβραϊκοί οικισμοί που τους προσάρτησαν στα δικά τους εδάφη. Υπάρχουν και δύο πόλεις που τις θεωρούν περιοχή Ιερουσαλήμ, ενώ τα εδάφη ανήκουν στην Μπετζάλα. Ολα αυτά είναι κατεχόμενα εδάφη από το 1967.

Στην Μπετζάλα το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, που φιλοξενεί 314 παιδιά, ήταν βομβαρδισμένο. Οι μαθητές πήραν τις σφαίρες και τις χειροβομβίδες που βρήκαν μέσα στο σχολείο και τις τοποθέτησαν στην είσοδο, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις ευχές τους...

Συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη τα νεκροταφεία των Μαρτύρων, όπου θάβονται τα θύματα των Ισραηλινών. Σε ένα από αυτά, στην πόλη Χάντερ ήταν νεκρό ένα 13χρονο αγόρι που το σκότωσαν την ώρα που έφευγε από το τζαμί. Ενας 24χρονος, τον σκότωσαν όταν επέστρεφε από τη δουλιά του και έναν άλλο νέο, τον δολοφόνησαν σε διαδήλωση.

Μεγάλη σημασία έδωσαν οι Παλαιστίνιοι στην επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Οριεντ Χάουζ, στον Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν, υπουργό της Ιερουσαλήμ από το 1994. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την ύπαρξη του υπουργείου αυτού μια καθαρά πολιτική πράξη, καθώς απαιτούν η Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του νέου παλαιστινιακού κράτους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στην αποστολή ο αναπληρωτής υφυπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αχμάντ Γκνάιμ «η επίσκεψή σας στο Οριεντ Χάουζ εκφράζει την ώριμη πολιτική στάση σας απέναντι στο πρόβλημά μας».