ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός, σφοδρές συγκρούσεις και πιέσεις
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, την Πέμπτη, στο Τελ Αβίβ και στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να έχει επιβληθεί απόλυτος αποκλεισμός σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, μετά από μερικές μέρες ηρεμίας, ενώ εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας μέχρι την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το προεδρικό αξίωμα. Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι κινούνται και οι συνεχιζόμενες μυστικές διαβουλεύσεις που φέρονται να έχουν στις ΗΠΑ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από καμία από τις δύο πλευρές.

Ενας 20χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός έχασε τη ζωή του, χτες, όταν ισραηλινά πυρά από τεθωρακισμένα έπληξαν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, το περιστατικό συνέβη όταν Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να ξεριζώσουν παρακείμενα δέντρα με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται για κάλυψη από Παλαιστινίους ενόπλους και δέχτηκαν βροχή πυρών. Παλαιστινιακές πηγές αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι η μάχη που σημειώθηκε ήταν μία από τις σκληρότερες των τελευταίων βδομάδων.

Associated Press

Απέναντι στις ισραηλινές χειροβομβίδες οι πέτρες των αγωνιστών της Παλαιστίνης
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη της Ραμάλα, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ζητώντας τη συνέχιση της Ιντιφάντα και συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη μία από τις δύο εισόδους της πόλης. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 14 διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, στην πόλη Νάμπλους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς πραγματοποίησαν συγκέντρωση, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό τηλεφωνικώς και ο ηγέτης της λιβανικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασραλλάχ, ο οποίος κάλεσε τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν την εξέγερσή τους μέχρις ότου δικαιωθούν και τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε αυστηρότατο αποκλεισμό σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, αναιρώντας τις ελάχιστες άδειες εργασίας που είχε δώσει σε Παλαιστινίους εργαζόμενους την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα, μία μόλις βδομάδα μετά τη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων, η παλαιστινιακή οικονομία υποχρεώθηκε και πάλι σε ολική παράλυση, διανύοντας τη δυσκολότερη στιγμή της από την ίδρυση των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών.

Τα αυστηρότατα μέτρα ήρθαν ως απάντηση στις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης, στο Τελ Αβίβ, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Σαλαντίν» και για την ενέδρα στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η «Τζιχάντ». Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, 8 Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη αλλά και τη σύλληψη την προηγούμενη νύχτα άλλων επτά Παλαιστινίων, στην ίδια περιοχή, χωρίς, όμως, να δώσει εξηγήσεις για τις αιτίες της σύλληψης.

Εντείνονται πιέσεις και διαβουλεύσεις

Την επιμονή του στην άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, μην κρύβοντας την αγανάκτησή του για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, δε δίστασε να τονίσει ότι «δεν υπάρχει νόημα σε καμία συζήτηση αν οι δύο πλευρές δεν αποδεχτούν έτσι όπως είναι το πλαίσιο διαλόγου που έθεσα»! Μάλιστα, σε μια προφανή απόπειρα να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, δημιουργώντας διεθνές κλίμα εναντίον της, ο Μπιλ Κλίντον επέμεινε ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει διαφωνίες με τις αμερικανικές προτάσεις, «ξεχνώντας» επιμελώς ακόμη και τις χτεσινές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, που υπογράμμιζαν ότι η ισραηλινή ηγεσία «έχει επιφυλάξεις και διαφωνίες, παρά την κατ' αρχάς αποδοχή, τις οποίες θα διατυπώσει». Αλλωστε, κανένα σχόλιο δεν έγινε για τη γνωστή άρνηση του Ισραήλ να παραχωρήσει την όποιου είδους κυριαρχία τοποθεσιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους.

Υπό πίεση, όμως, βρίσκεται ολοένα και περισσότερο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπαράκ, που διανύει την αντίστροφη μέτρηση για την πρωθυπουργική αναμέτρηση της 6ης του Φλεβάρη, μοιάζει, πραγματικά, να εξαρτά την επανεκλογή του από την επίτευξη κάποιας προόδου στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν, χτες, οι ισραηλινές εφημερίδες «Γιεντότ Αχρονότ» και «Μααρίβ» εμφανίζουν τη δημοτικότητα του Μπαράκ να έχει φθάσει στο ναδίρ της πρωθυπουργικής του καριέρας, αγγίζοντας μόλις το 24% έναντι του 45% που συγκεντρώνει ο αντίπαλός του, ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Ισραηλινών δε συμφωνεί με τις αμερικανικές προτάσεις, τουλάχιστον το μέρος αυτών που έγινε γνωστό από διπλωματικές και δημοσιογραφικές πηγές, χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία της διαφωνίας αυτής. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Ισραηλινοί φιλειρηνιστές πραγματοποίησαν, χτες, διαμαρτυρία έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ καλώντας τον Εχούντ Μπαράκ να τερματίσει την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και ο Κλίντον στις συνομιλίες υπό τη σκιά νέας κλιμάκωσης της βίας (2000-12-21 00:00:00.0)
Στην «τελική ευθεία» (2000-07-25 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία και λακωνικότητα στη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ (2000-06-16 00:00:00.0)
Αισιοδοξεί η Ουάσιγκτον για ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία (2000-06-02 00:00:00.0)
Αισιοδοξία «λεκτικώς», στασιμότητα «πρακτικώς» (2000-04-25 00:00:00.0)
Μια "γνωστή" συμφωνία, χωρίς λύσεις ουσίας (1999-09-12 00:00:00.0)