ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναζητούν νέα όπλα για να πολεμήσουν το λαό

Τη συγκρότηση κι άλλων μηχανισμών δανειοδότησης, μαζί με το βάθεμα της αντιλαϊκής «οικονομικής διακυβέρνησης», απεργάζονται οι «27»

Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010

Η κρίση δείχνει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να τη διαχειριστεί προς όφελός του, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της λαϊκής αντεπίθεσης με λαϊκή συμμαχία
Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού επιβεβαιώνουν οι αλλεπάλληλες προτάσεις για τη συγκρότηση μηχανισμών διαχείρισης της κρίσης που πέφτουν στο τραπέζι από χώρες - μέλη της ΕΕ. Μετά το μόνιμο μηχανισμό δανειοδότησης των κρατών με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μετά το 2013, διέρρευσε μια νέα πρόταση από την πλευρά της Γερμανίας, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου «σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων».

Η συγκεκριμένη πρόταση περιέχεται σε έγγραφο εργασίας, το οποίο αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το εν λόγω ταμείο θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΚΤ και θα έχει σαν στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες της Ευρωζώνης. Τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο θα πρέπει να δίνουν εγγυήσεις υπό τη μορφή αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων, ενώ το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει «απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης» για την υπεράσπιση του ευρώ.

Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πλουτοκρατίας σε συνθήκες κρίσης, που στόχο έχει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου από την ενδεχόμενη αδυναμία ενός κράτους - μέλους να αποπληρώσει τα δάνεια και τα ληστρικά επιτόκια.

Σύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω έγγραφο εργασίας «ποτέ δεν υποβλήθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου, ούτε οι ιδέες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο αντικατοπτρίζουν, με κανένα τρόπο, τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προτάσεις για το θέμα έχουν καταθέσει και η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, μπροστά και στην προσεχή Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα μέσα του Γενάρη.

Ισχυροποιούν την εξουσία των μονοπωλίων

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», προτείνει μια φόρμουλα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, την οποία ονομάζει «Φόρμουλα 16 συν», στην οποία θα συμμετέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες χώρες.

Οπως σημειώνει, η «οικονομική κυβέρνηση» θα πρέπει να παρέχει έγκριση σε αποφάσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου μιας χώρας, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και σε άλλες χώρες. Για την ΕΕ των «27» προτείνει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας διαιτησίας, οι αποφάσεις της οποίας θα είναι δεσμευτικές για τα κράτη.

Η συγκεκριμένη πρόταση, εκτός του ότι αντανακλά το διαφορετικό επίπεδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δείχνει και την πρεμούρα του κεφαλαίου να βαθύνει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ώστε να ισχυροποιήσει την εξουσία του απέναντι στον εχθρό λαό. Αυτό που επί της ουσίας προτείνεται είναι η ισχυροποίηση των μηχανισμών επιβολής και ελέγχου των αντιλαϊκών ανατροπών από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, εντός της καπιταλιστικής ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαχείρισης δημόσιου χρέους της Γαλλίας, η χώρα θα εφαρμόσει το 2011 πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο που πλήρωσε η Γαλλία κατά το 2010 για τις νέες εκδόσεις ομολόγων ήταν 2,53% (2,93% το 2009), ενώ η χώρα πλήρωνε επιτόκιο κατά μέσο όρο 4,15% στις εκδόσεις ομολόγων από το 1999 έως το 2007.

Αναιμική η όποια ανάκαμψη

Τη χρονιά που έρχεται, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα σημειώσει επιβράδυνση, ενώ πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες θα ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας και οι ταχέως αναδυόμενες οικονομίες θα διατρέξουν κίνδυνο υπερθέρμανσης. Τα παραπάνω προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters».

Συγκεκριμένα, για την Ευρωζώνη προβλέπεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,5% από το 1,7% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος και αποδίδεται στην πίεση που ασκείται από την ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές χώρες, από την ύφεση δηλαδή που ανακυκλώνουν τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας.

Παράλληλα, 12 από τους 17 οικονομολόγους, που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει και για το 2011 αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1%, το οποίο εξασφαλίζει άφθονο και φτηνό χρήμα στις τράπεζες, το κόστος του οποίου φορτώνεται στις πλάτες του λαού.

Την πρόβλεψη, τέλος, ότι η Πορτογαλία θα καταφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο «στήριξης» κάνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Deutsche Bank», Τόμας Μάγερ, μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine», προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να «κινηθεί γρήγορα» προς το ταμείο «στήριξης».