ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτική περί «ενδιάμεσης» συμφωνίας προωθεί ο Νετανιάχου
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010

Από χτεσινή διαμαρτυρία ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Πιθανό» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το ενδεχόμενο επίτευξης μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» με τους Παλαιστινίους, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αναθέρμανση του, υπό αμερικανική αιγίδα, διαλόγου και κατάληξη μιας τελικής συμφωνίας, προφανώς σε μια προσπάθεια να «καλλιεργήσει το σχετικό έδαφος». Κατά τον Νετανιάχου, μάλιστα, μια «ενδιάμεση συμφωνία», στην οποία η παλαιστινιακή πλευρά θα αποδέχεται τον αποστρατιωτικοποιημένο χαρακτήρα του όποιου ανεξάρτητου κράτους και δε θα επιμένει στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, «θα μπορούσε ν' αποτελέσει τη βάση για μια οριστική συμφωνία», για την οποία ο Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να «θυσιάσει» τον υπάρχοντα κυβερνητικό συνασπισμό.

Η «πρόταση» Νετανιάχου απορρίφθηκε άμεσα και κατηγορηματικά από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, τη χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» και κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων είναι «κόκκινη γραμμή» και δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους συμφωνία που δε θα τα περιλαμβάνει.

Το κλίμα μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων είχε βαρύνει περαιτέρω, ήδη, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομη» την Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον δεν έχουν γίνει κανονικά εκλογές, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα «υπογραφής συμφωνίας» με αυτήν. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δε σχολίασε καθόλου, ενώ αντίθετα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να δηλώσει ότι «επιμένει στις προσπάθειες αναθέρμανσης του διαλόγου».

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές πηγές γνωστοποιούσαν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στη μεθόριο, στην Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη, η ισραηλινή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων παρουσίασε νέα έκθεσή της, όπου αναφέρεται ότι στο 70%-90% των Παλαιστινίων συλληφθέντων δεν επιτρέπεται να έχουν επαφή με συνήγορο κατά τη διάρκεια της «προληπτικής τους κράτησης», κατά την οποία ανακρίνεται συχνά και με βασανιστήρια. Η περίοδος αυτή, σήμερα, διαρκεί, αρχικώς, τρεις μήνες και μπορεί ν' ανανεωθεί τουλάχιστον για άλλους τρεις.