ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
Μαζικά χαράτσια για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Ενισχύουν το ξεζούμισμα για το 2011. Νέες ανατιμήσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αντικειμενικό χαράτσωμα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Και απλόχερες ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011

Με νέο νόμο θα προχωρήσουν στη μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων από το 24% στο 20% με εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα μειωνόταν σταδιακά μέχρι το 2014
Για την αδηφαγία και την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη καταστρώσει το ενιαίο στρατηγικό σχέδιο που θα ξεδιπλώσουν απέναντι στο λαό για το 2011 και για τα επόμενα χρόνια, εκτός και αν βρουν απέναντί τους, ισχυρό το μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης με κατεύθυνση τη συνολική ρήξη, για την ανατροπή.

Και δεν πρόκειται μόνο για αυτά που ήδη έχουν ανακοινώσει αλλά και για τα πολύ χειρότερα, όπως σκοπεύουν να τα «εξειδικεύσουν» στο επόμενο «πακέτο» που το προαναγγέλλουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη. Η αντιλαϊκής επίθεση περνά στην επόμενη φάση κλιμάκωσης, τέτοιας ορμής και έντασης, που κάνουν τα μέτρα που πήραν μέσα στο 2010 να φαντάζουν για προειδοποιητικές βολές. Η κάθε «απόκλιση» από τους αντιλαϊκούς στόχους συνεπάγεται, για την κάθε στιγμή, την εφαρμογή των εφεδρικών πακέτων και την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος.

Πτυχή της επίθεσης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα είναι και το δυνάμωμα της φοροαφαίμαξης, με νέες ανατιμήσεις πάνω στο ΦΠA και τους ειδικούς φόρους στα είδη μαζικής κατανάλωσης, αλλά και στους άμεσους φόρους και με χρήση νέων μεθόδων, όπως με την επιστράτευση κάθε είδους τεκμηρίων. Μαζικά χαράτσια έχουν ετοιμάσει απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στη μικρή ακίνητη περιουσία κ.ά. Πρόκειται για χρήμα που αρπάζουν από το λαό προκειμένου να το μοιράσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας, για τις οποίες πέρα από τα ζεστά κρατικά κεφάλαια και τις επιδοτήσεις έχουν βάλει μπροστά και νέες εξοργιστικές φοροελαφρύνσεις.

Για το 2011 βάζουν μπροστά και τα παρακάτω:

ΦΠΑ: Πρώτο πιάτο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης. Με το «καλημέρα», από την 1η Γενάρη του 2011 έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, με ανατιμήσεις 2% σε τρόφιμα και βασικά είδη, που έρχεται να αποτελειώσει το λαϊκό εισόδημα μετά και τις μειώσεις των μισθών και τη μαζική ανεργία που κουβαλάει η πολιτική για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Ο τάχα «χαμηλός συντελεστής» φορτώνεται με 2 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 13% (από 11%) σε συνέχεια των ανατιμήσεων που ξεκίνησαν από φέτος (επίσης με δυο μονάδες στο 11% από 9%) με τη μέχρι τώρα σούμα να φτάνει στο 4%. Για το 2011, παρά και την απόλυτα δεδομένη κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, υπολογίζουν να μαζέψουν 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ΦΠΑ υπάγεται ολόκληρη η γκάμα με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης οι λογαριασμοί για νερό και ρεύμα (ΔΕΗ), φυσικό αέριο, εισιτήρια κινηματογράφων, είδη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία που ξεζουμίζονται από τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Ο ΦΠΑ που φορτώνουν για έναν περιορισμένο αριθμό εμπορευμάτων (εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες) ανεβαίνει από το 5,5% στο 6,5%. Σε αυτή την κατηγορία θα εντάξουν τα ξενοδοχεία, μετά από αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων, και τα φάρμακα, με προβλεπόμενες απώλειες ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το κόψιμο του ΦΠΑ στα φάρμακα συνοδεύεται από τη δραστική περικοπή των συνταγογραφήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, απ' όπου εξοικονομούν 1,4 δισ. ευρώ, ποσά υπερδεκαπλάσια από αυτά που υποτίθεται ότι «χάνουν» από τη δήθεν μείωση του ΦΠΑ στο φάρμακο.

Τα ακόμη χειρότερα τα έχουν για μπροστά:

Νέες γενικευμένες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πέρα και πάνω από αυτές που ήδη έχουν ανακοινώσει. Δρομολογούν μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (13%) στο 23% ή και παραπάνω. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση το ΔΝΤ «ζητά» την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από το Φθινόπωρο του 2011 ξεκινά η λεηλασία από την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με αυτούς που ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που πρόκειται να διπλασιάσει τις τελικές τιμές. Για το μισό χρόνο περιμένουν να μαζέψουν ακόμη 600 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά). Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, λένε ότι θα «επιστρέψουν» 200 εκατ. ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Διάφορα χαράτσια: Μέσα στις βλέψεις τους είναι η σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, γεγονός που θα συμπαρασύρει στα πολύ πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Για την ώρα βλέπουν να μαζεύουν πρόσθετα 270 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει δρομολογηθεί η ένταξη στο λεγόμενο αντικειμενικό σύστημα και για απομακρυσμένες περιοχές που σήμερα δεν υπάγονται. Τη φορολόγηση αυθαίρετων κτισμάτων την υπολογίζουν στα 300 εκατ. ευρώ και τα πράσινα τέλη στα 150 εκατ. ευρώ.

Ηδη από το 2010 ισχύει και ο αναβαθμισμένος τρόπος και πάνω στα προσωπικά εισοδήματα, που θα φανεί και στην εκκαθάριση των δηλώσεων με την εφαρμογή των τεκμηρίων που επέβαλαν με το «έτσι μας αρέσει».

Ελαφρύνσεις στην πλουτοκρατία

Με νέο νόμο θα προχωρήσουν στη μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων από το 24% στο 20% με εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα μειωνόταν σταδιακά μέχρι το 2014. Για την ελάφρυνση μερίδων πλουτοκρατίας, προχωρούν σε νέα ρύθμιση προκειμένου να απαλλάξουν από κάθε επιβάρυνση τα κέρδη από αγοροπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο. Με τη νέα χρονιά μπαίνουν και οι διατάξεις του φορολογικού νόμου που ψήφισαν το 2010.

Συγκεκριμένα:


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ