ΚΟΥΒΑ
Τιμήθηκαν τα 52 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης
Τρίτη 4 Γενάρη 2011

Fernando Garcia - Oscar Sola

Στις 15 Απρίλη του 1961 στην κατάμεστη πλατεία της Επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα
ΑΒΑΝΑ.--

Ο κουβανικός λαός γιόρτασε το περασμένο Σάββατο, 1η Γενάρη, άλλη μια επέτειο της νίκης της Επανάστασης, έχοντας μπροστά του την πρόκληση να επιτύχει ακόμα περισσότερα επιτεύγματα μέσα στο 2011. Για τον κουβανικό λαό τα 52 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης σηματοδοτούν την εκπλήρωση των στόχων όσων αγωνίστηκαν τα προηγούμενα 100 χρόνια για εθνική ανεξαρτησία. Με την ανάληψη της εξουσίας από την επαναστατική κυβέρνηση ξεκίνησε η αγροτική μεταρρύθμιση, η εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη φυλή, εξαλείφθηκε ο αναλφαβητισμός, και ο κουβανικός λαός έλαβε το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την 50ή επέτειο της ίδρυσης του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας με τους Λαούς (ICAP) ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν σημείωσε πως «όταν η επαναστατική κυβέρνηση δημιούργησε το ICAP στις 30 Δεκέμβρη του 1960 η ηρωική μας αντίσταση είχε εντυπωσιάσει τον πλανήτη. Η επανάσταση έγινε μια συνεχής ενθάρρυνση για την ανθρώπινη περιέργεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Από εκείνη τη στιγμή το φράγμα της σιωπής κατέρρευσε και απ' όλο τον κόσμο οι λαοί ενώθηκαν για να αποκαλύψουν την αλήθεια για την Κούβα, πρόσθεσε. Υπογράμμισε επίσης πως οι λαοί έχουν στηρίξει την Κούβα επειδή η Κούβα σημαίνει πολλά γι' αυτούς, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις διεθνιστικές αποστολές σε μια σειρά άλλες χώρες, τονίζοντας πως η πολιτική του διεθνισμού της Κούβας είναι μέρος της ιστορίας του νησιού.

Από τις ΗΠΑ, όπου παραμένουν φυλακισμένοι οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές επειδή ξεσκέπασαν επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας, με μήνυμά τους συγχαίρουν τον κουβανικό λαό για την επέτειο των 52 χρόνων της νίκης της Επανάστασης.