Το σκοτάδι του έρωτα
Τετάρτη 3 Γενάρη 2001

Ο Π. Τσαρούχας σε μια σκηνή της ταινίας του Β. Σερντάρη «Βασιλική» (STAR 02.30)
«Σκοτάδι στα Ταλίν» είναι η ταινία του Ιλκα Τζάρβι Λατούρι, που παρουσιάζει στις 00.30 η ΕΤ-3. Πρόκειται για ένα θρίλερ - που το έχουμε δει αρκετές φορές, αλλά ίσως υπάρχουν και μερικοί από μας που το έχουν χάσει - ένα παράξενο θρίλερ λοιπόν, περίεργο και επιδέξιο που μας μιλά για την ελευθερία και την υπευθυνότητα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι Εθνικοί θησαυροί της Εσθονίας, κρυμμένοι στο Παρίσι από το 1940, πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μια συμμορία σχεδιάζει να τους κλέψει, αλλά για να το επιτύχει αυτό πρέπει να βυθίσει την πόλη ολόκληρη στο σκοτάδι. Ενας απλός καθημερινός άνθρωπος της δουλιάς, ένας ηλεκτρολόγος θα γίνει ήρωας για μια νύχτα. Θα πολεμήσει το έγκλημα μέσα σε μια πού σκοτεινή νύχτα, θα εξασφαλίσει ζωή στο παιδί του και με το φως που θα χαρίσει θα δώσει την ελπίδα στους συνανθρώπους του. Ελπίδα και χρώμα. Αυτό το συμβολικό θρίλερ, που είναι γεμάτο ανατροπές, σασπένς και μαύρο φιλανδικό χιούμορ θα μας χαρίσει 96 ενδιαφέροντα λεπτά της ώρας. Με τους Ιβο Ουικίβι, Μιλένα Γκούλμπε, Γιούρι Τζάρβετ και Εν Κλούρεν.

Από το MEGA στις 21.00 «Τζακ», του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Τζακ, ένα δεκάχρονο αγόρι, πάσχει από μια σπάνια αρρώστια που τον κάνει να γερνάει με εκπληκτική ταχύτητα. Ετσι ο μικρός μεγαλώνει μέσα σε ένα σώμα σαραντάχρονου. Για αυτό οι γονείς του τον κρατούν μακριά από τον κόσμο. Ομως κάποια στιγμή ο νεαρός επαναστατεί, θέλει να βγει έξω, δεν αντέχει πια την κλεισούρα και κυρίως απαιτεί να πάει στο σχολείο. Οι γονείς του δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και υποκύπτουν στις «αιτιάσεις» του νέου. Τον γράφουν στο σχολείο, του αγοράζουν σάκα και βιβλία και ό,τι πει ο θεός... Φυσικά στην αρχή η εμφάνιση του σαραντάχρονου μικρού προκαλεί την απορία, τη δυσπιστία και τα πειράγματα των συμμαθητών του, που όμως εκείνος θα αντιμετωπίσει στωικά και τελικά θα κερδίσει την αγάπη όλων τους. Με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Τέλος από το STAR στις 02.30 θα παρουσιαστεί το κοινωνικό ελληνικό δράμα του Βαγγέλη Σερντάρη «Βασιλική», με τους Πασχάλη Τσαρούχα και Ταμίλα Κουλιέβα - Καραντινάκη. Θα γυρίσουμε πίσω σε εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του 1949, ακριβώς μετά τη μάχη του Γράμμου. Η Βασιλική συλλαμβάνεται από τον ενωμοτάρχη της Χωροφυλακής, Λεωνίδα Λουφάκο τη στιγμή που εκείνη μετέφερε τρόφιμα στον αντάρτη άνδρα της. Εκείνος, με αντάλλαγμα της σιωπή που, τη βιάζει. Ο βιασμός μετατρέπεται σε παθιασμένο έρωτα, με αποτέλεσμα οι δυο εραστές να εγκαταλείψουν τους συγγενείς, τους φίλους και να απαρνηθούν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις για να μπορέσουν να απολαύσουν την ερωτική τους θύελλα.