Στο «κόκκινο» οι διεθνείς τιμές τροφίμων
Κυριακή 9 Γενάρη 2011

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ύψος - ρεκόρ έφθασε το Δεκέμβρη ο δείκτης τιμών των τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, υπερβαίνοντας ακόμη και το επίπεδο που είχε φτάσει στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Θυμίζουμε ότι το 2008 εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των τροφίμων, σε πολλές χώρες του κόσμου σημειώθηκαν εξεγέρσεις, όπως στην Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, την Μπουργκίνα Φάσο, το Μεξικό, την Υεμένη, τη Γουινέα, το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο FAO, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 214,7 μονάδες από 206 μονάδες που ήταν το Νοέμβρη και 213,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2008. Η άνοδος προέκυψε κυρίως από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ζάχαρης και από τις αυξήσεις στα δημητριακά και τα έλαια.

Ο δείκτης της τιμής της ζάχαρης έφθασε τις 398,4 μονάδες, από τις 373,4 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ο δείκτης των δημητριακών, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τιμές των σιτηρών, καλαμποκιού και ρυζιού, ενισχύθηκε στις 237,6 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που η παγκόσμια σοδειά σιτηρών δεν ενισχυθεί «σημαντικά» κατά τη διάρκεια του 2011, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβρη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας. «Εξακολουθούν να υφίστανται, δυστυχώς, οι παράγοντες για περαιτέρω άνοδο των τιμών των σιτηρών λόγω του ενισχυμένου κλίματος αβεβαιότητας», υπογράμμισε χτες ο οικονομολόγος του FAO, Αλμντολρέζα Αμπασιάν. «Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη σοδειά της Νοτίου Αμερικής, τότε ενδέχεται να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Η τιμή του καλαμποκιού (ενός από τα βασικά στοιχεία διατροφής) παρουσίασε το 2010 τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τετραετίας, καθώς ενισχύθηκε κατά 52%.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επισημαίνει μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο του προβλήματος, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70% μέχρι το 2050 προκειμένου να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, στα 9,1 δισ. από τα 6,8 δισ. της προηγούμενης χρονιάς. Εκτός αυτού, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί το 2011 τουλάχιστον κατά 2%, καθώς και να αποφύγει περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για την περίοδο 2011-2012.

Η βασική αιτία της επισιτιστικής κρίσης παραμένει η ίδια και δεν είναι άλλη από την άναρχη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, μακριά και ενάντια στις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων. Η αιτία αυτή ενισχύεται και από τη μετατροπή των τροφίμων από αγαθά σε εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να διαμορφώνεται (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στους καπιταλιστικούς μηχανισμούς παραγωγής κέρδους, όπως τα χρηματιστήρια.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ