ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΣΕ
Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση των εργοδοτών

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πρωτοστατούν στην εφαρμογή του νόμου. Κινητοποίηση για την περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ διοργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Τρίτη

Σάββατο 8 Γενάρη 2011

Η επίθεση των εργοδοτών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ που οδηγεί σε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά με το πιστόλι στον κρόταφο, προκειμένου να δεχτούν να τα χάσουν όλα, να δουλεύουν σχεδόν τσάμπα στο όνομα της «διαφύλαξης των εργασιακών σχέσεων». Αυτή η εργασιακή ζούγκλα διαμορφώθηκε με απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κυβέρνηση και τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα είναι μόνιμη - αν οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκωθούν μαζικά και οργανωμένα - και δεν πρόκειται να σταματήσει τις απολύσεις. Οπως δε αποκαλύπτει και η περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ, δεν αφορά τις «προβληματικές επιχειρήσεις», αλλά στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων.

Η υποκρισία της κυβέρνησης και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τους εργαζόμενους να τους εγκαταλείψουν διά παντός. Η κυβέρνηση εκφράζει δήθεν τις ανησυχίες επειδή όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο της, ενώ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που υποτίθεται ότι δε θα επέτρεπαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τώρα πρωτοστατούν στην εφαρμογή του νόμου!

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, τουλάχιστον σε δύο ακόμη επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί στους εργαζόμενους ζήτημα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με λιγότερες αποδοχές, ενώ καθημερινά εργοδότες απευθύνονται στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, ζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, όλο και πληθαίνουν οι εκβιασμοί για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως και 35% και για μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Κινητοποίηση στη ΝΕΟΓΑΛ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους, αποθρασυμένη από το θεσμικό πλαίσιο που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια στον προδοτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποκαλύφθηκε με την περίπτωση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας στη ΝΕΟΓΑΛ, οργανώνει η τοπική γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 11 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο εργοστάσιο το μεσημέρι της Πέμπτης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να απορρίψουν την τακτική συμβιβασμού που ακολούθησε το σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και συμφώνησε μειώσεις των μισθών κατά 9% για μία διετία. Να μπουν στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων νέες θυσίες για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και να απομονώσουν αυτούς που, την ώρα που ο ταξικός πόλεμος μαίνεται, συνεχίζουν να λανσάρουν το παραμύθι του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας.

Αποκαλυπτική για το ρόλο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν η συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Δράμας, όπου σύσσωμοι οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ για άμεση προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στο νομό ενάντια στην επαίσχυντη επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ της εταιρείας ΝΕΟΓΑΛ και του εργοδοτικού σωματείου.

Αντ' αυτού οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να συνεργαστούν με το Επιμελητήριο Δράμας για να ...αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις. Δηλαδή λύκος και πρόβατα να βρουν κοινή πορεία συμβίωσης. «Γι' άλλη μια φορά αποκαλύπτονται στα μάτια των εργαζομένων του νομού και όλης της χώρας. Κανένας διάλογος, καμία υποταγή, μπορούμε για την ανατροπή με ταξική γραμμή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ.