ΑΪΤΗ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ
Με τις πληγές ... να αιμορραγούν

Εκατομμύρια οι άστεγοι, ενώ ο πολύπαθος λαός αντιμετωπίζει και την επιδημία χολέρας

Πέμπτη 13 Γενάρη 2011

Η «ζωή» μέσα στα χαλάσματα, ένα χρόνο μετά την καταστροφή
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ενας χρόνος, ακριβώς, συμπληρώθηκε χθες από τον καταστροφικό σεισμό των 7,0-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, αλλά και όλης της Αϊτής, στις φτωχογειτονιές κυρίως με τα «χάρτινα» κτίρια. Τα χαλάσματα και συντρίμμια του σεισμού είναι πανταχού παρόντα στην πρωτεύουσα, μετατρέποντας την 12η Γενάρη του 2010 σε ...αιωνιότητα, αλλά και για να υπενθυμίζει τους 230.000 νεκρούς, έως 340.000 ανεπισήμως.

Οι επιμνημόσυνες δεήσεις περίσσεψαν χθες, όπως περισσεύουν και τα ευχολόγια και οι άδειες υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, πάνω από το ένα τρίτο αυτών παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Η πλειοψηφία αυτών παραμένει σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ το 40% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 30% δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα. Πάνω από το 80% των Αϊτινών είναι άνεργοι, ενώ, σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι βιασμοί, κυρίως μικρών κοριτσιών, στους καταυλισμούς αστέγων έχουν λάβει μορφή επιδημίας, όπως και το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Η ανοικοδόμηση έχει τελματωθεί πριν καν αρχίσει, καθώς τα «χρυσοφόρα» συμβόλαια» δεν έχουν απονεμηθεί ποτέ, αφού τα «σταμάτησαν» οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και εντός της εγχώριας ολιγαρχίας για νομή της εξουσίας, συνεπώς και των συμβολαίων. Κορύφωση των αντιθέσεων είναι και οι πρόσφατες εκλογές της 28ης Νοέμβρη που πραγματοποιήθηκαν παρά τη λαϊκή αντίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα, ενώ ακόμη και αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν προχθές σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που «διέρρευσε» χρονικά ώστε να συμπέσει με την επέτειο ενός χρόνου και να αποφευχθούν νέες ταραχές. Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν, που αποτελεί προφανώς προϊόν συμβιβασμού, αλλά και μάθημα «μαγειρέματος», προηγείται πάντα η Μιρλάντ Μανιγκάτ, αλλά στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μισέλ Μαρτελί με 22,2% και έπεται ο Ζιντ Σελεστάν με 21,9%. Τα επίσημα αποτελέσματα τούς έδιναν 21,84% και 22,48%, αντίστοιχα.

Σε αυτό το χάος και την καταστροφή ξέσπασε και η χολέρα, «δώρο» της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ, της Minustah, προς τους φτωχοδιάβολους της Αϊτής. Φυσικά, η αντιμετώπισή της ήταν επιεικώς εγκληματική - δεδομένων και των τρισάθλιων συνθηκών - με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής σχεδόν 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Cubadebate, να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 181.000.