ΤΥΝΗΣΙΑ
Η λαϊκή οργή έδιωξε τον Πρόεδρο

Υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων εγκατέλειψε τη χώρα με πιθανότερο προορισμό τη Γαλλία

Σάββατο 15 Γενάρη 2011

Μαζικές ήταν χτες οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τύνιδα
ΤΥΝΙΔΑ.--

Εγκατέλειψε τη χώρα, υπό το βάρος των διογκούμενων αιματηρών διαδηλώσεων, που πήραν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης, ο, πάλαι ποτέ, ισχυρός άνδρας της Τυνησίας. Οι υποσχέσεις που έδωσε στο διάγγελμά του, την Πέμπτη το βράδυ, ότι δε θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ότι θα δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι θα διασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης, ότι θα τερματιστούν οι διώξεις αντιφρονούντων, ότι θα μειωθούν οι τιμές στα βασικά τρόφιμα και ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για δολοφονίες διαδηλωτών, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί στην εξουσία. Οι τελευταίες πληροφορίες τον ήθελαν να κατευθύνεται στο Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Σαρκοζί (που φρόντισε να σιωπήσει όλες αυτές τις μέρες για τον «σύμμαχο» Μπεν Αλί) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η αστυνομία λάμβανε έκτακτα μέτρα για ν' αντιμετωπίσει τους εκεί διαδηλωτές.

Αργά το βράδυ, χτες, και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί ότι ο Μπεν Αλί έδωσε εντολή να διαλυθούν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έκτακτο διάγγελμα. Ο Μουχάμαντ Γανούσι ανακοίνωσε, λίγο - πολύ, την αποχώρηση Μπεν Αλί και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος, ως υπηρεσιακός Πρόεδρος, τα ηνία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Τόνισε επισταμένα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ότι θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις περί ελευθεριών, περί κοινωνικής δικαιοσύνης και περί θέσεων εργασίας και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και εθνική ενότητα». Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι τίποτε δεν έχει λήξει, αφού ο Γανούσι είναι μέρος του καθεστώτος Μπεν Αλί.

Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο εναέριος χώρος έκλεισε, οι συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων απαγορεύτηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δικαίωμα ν' ανοίξουν πυρ χωρίς άλλη εντολή και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατός αναπτύχθηκε πέριξ του αεροδρομίου και, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δυνάμεις του κατευθύνονταν στην πόλη για να πάρουν τις θέσεις της αστυνομίας, η οποία μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται στο επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών.

Με πείσμα οι διαδηλωτές

Της φυγής του Μπεν Αλί προηγήθηκε άλλη μια μέρα συγκλονιστικών διαδηλώσεων σε όλες τις πόλεις και κυρίως στην Τύνιδα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καταγράφηκαν, από ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 13 νεκροί διαδηλωτές. Χτες ωστόσο πολλές χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Εργατών για γενική απεργία και συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν επί ώρες το υπουργείο Εσωτερικών, σκαρφάλωσαν στο κτίριο και υποχρέωσαν ακόμη και τις δυνάμεις καταστολής σε υποχώρηση. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τυνησία προκάλεσαν ρίγη ανησυχίας σε άλλες αραβικές ηγεσίες, ενώ η ΕΕ, παρά τα ευχολόγια, δεν πάγωσε καν τη διαδικασία αναβάθμισης της σχέσης της με την Τύνιδα. Οι ΗΠΑ, με επίσης καλές σχέσεις με τον Μπεν Αλί, αρκέστηκαν να μιλήσουν για «δικαίωμα του τυνησιακού λαού στην επιλογή», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».