ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Μέτωπο κατά των λαών και ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Σε κλίμα εντεινόμενων αντιπαραθέσεων η Σύνοδος των οργάνων της ΕΕ

Τρίτη 18 Γενάρη 2011

Οι κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες οικονομικών συμφερόντων, όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, και στην κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μαζί με τη φιλολογία για το αίτημα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, δεν είναι παρά το φύλλο συκής, ο κουρνιαχτός που σηκώνεται, προκειμένου να αποκρυβεί ότι πίσω από τους πράγματι εντεινόμενους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ βρίσκεται η αποφασιστικότητα της οικονομικής ολιγαρχίας και της ΕΕ συνολικά να επιταχύνει την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων και πολιτικών σε βάρος των λαών.

Ενώ ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Γιούρογκρουπ (Ευρωζώνη) - για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εκοφίν - πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις στην Κομισιόν, με τις οποίες συνδέει την ενίσχυση του ΕΤΧΣ με την επιβολή νέων σκληρότατων όρων «δημοσιονομικής πειθαρχίας», η υιοθέτηση των οποίων θα πλήξει βάναυσα τα εισοδήματα των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα τα οποία εισηγείται η γερμανική κυβέρνηση - για «διευρυμένο πακέτο λύσεων» έκανε λόγο η Α. Μέρκελ - τα οποία ισοδυναμούν με την επιβολή ενός «ευρωπαϊκού μνημονίου» διαρκείας, προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Πρόκειται για θέσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην έξοδο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού από την κρίση, μια προσπάθεια στο πλαίσιο της οποίας αφενός οι ισχυρές οικονομίες - κράτη, με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, προσπαθούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στη δική τους άρχουσα τάξη, αφετέρου όλα τα κράτη - μέλη απεργάζονται σχέδια για τη μεταφορά των συνεπειών της στα λαϊκά στρώματα. Μια διαδικασία που εμπεριέχει, δηλαδή, και την ενίσχυση του μετώπου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου κατά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, για το ποιος θα πληρώσει την καπιταλιστική κρίση.

Το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, και αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης αντάλλαξαν βολές με αφορμή την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, με τον πρώτο να ζητά αύξηση των πόρων του από τα 440 δισ. ευρώ σήμερα και τον υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να απαντά ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένας λόγος να συζητηθεί η αύξηση βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Το Γιούρογκρουπ

Προάγγελο του «διευρυμένου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων» με το οποίο προσπαθεί η ΕΕ να περιφράξει τους λαούς των χωρών - μελών αποτελούν και οι δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γιούνκερ, οι οποίες έγιναν αργά χτες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο σ' αυτές που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα», δηλώσεις, οι οποίες παραπέμπουν στην αντίστοιχη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να συνεχίσουν τη λήψη μέτρων». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, απέρριψε για μια ακόμη φορά την προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας.