Μαρτυρία ανθρωπιάς και αγώνα

Παρουσιάστηκε προχτές η επανέκδοση του βιβλίου του Γιώργη Μωραΐτη «Πίσω από τα σίδερα»

Τετάρτη 19 Γενάρη 2011

Αφιερωμένο στην καινούρια βάρδια των αγώνων για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας είναι το βιβλίο (επανέκδοση, εκδόσεις «Προσκήνιο») με τίτλο «Πίσω από τα σίδερα» του κομμουνιστή, παλαίμαχου δημοσιογράφου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργη Μωραϊτη, που παρουσιάστηκε, προχτές το βράδυ, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Ενα βιβλίο κραυγή οργισμένης ανθρωπιάς και απροσκύνητης αξιοπρέπειας, μια «αυτοβιογράφηση» που συμβάλλει στη σύνθεση της ιστορίας μας, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και σε δεύτερη έκδοση το 1987. Περιλαμβάνει κείμενα από το 1961 μέχρι το 1974 και καταγράφει τη ζωή των δεσμωτών αγωνιστών, όπως την έζησε ο ίδιος για 17 χρόνια.

«Σήμερα τιμούμε» -είπε ο εκδότης Αγγελος Σιδεράτος- την ιστορία, σαν ζωντανή μαρτυρία - καταγραφή ενός αγωνιστή που μας κληροδοτεί με πόνο, στερήσεις, βασανισμούς, μεγάλες στιγμές πάλης για μια καλύτερη ζωή και γεύσεις ομορφιάς για μια ζωή πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο ποιητική».

«Η ιστορία εδώ βιώνεται» - είπε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Γεωργία Λαδογιάννη - «και η βιωμένη της εμπειρία αποτελεί την αυθεντική πηγή, ιδιαίτερα σε εποχές όπως η δική μας, όπου παρουσιάζονται πολλά εργαστήρια ιστορίας πρόθυμα να την ξαναγράψουν "αντικειμενικά" και "επιστημονικά" και κυρίως "ρεαλιστικά". Εχουμε λοιπόν, ένα βιβλίο της "άλλης" ιστορίας, αυτής που έγραψαν οι πολιτικοί κρατούμενοι από το 1945 και ύστερα. Ενα βιβλίο που θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση τον επαγγελλόμενο ουμανισμό του αστικού κράτους, με τις απάνθρωπες μεθόδους του, μεθόδους εξόντωσης ψυχών και ζωών. Εχουμε, επίσης, μια μαρτυρία της οδύνης που εισέπραξε το πιο μαχητικό και ταξικά συνειδητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας μας».

Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπως είπε ο καθηγητής Γιώργος Πολυμερίδης, «που αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο τη φρίκη και τη σκληρή κτηνωδία του μοναρχοφασισμού στη χώρα μας απέναντι στους κομμουνιστές και τους ΕΑΜίτες δεσμώτες αγωνιστές, που κράτησαν μέχρι τέλους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια τους».

Ο Γιώργης Μωραΐτης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση, τον εκδότη Αγγελο Σιδεράτο, την Γεωργία Λαδογιάννη για τον πρόλογο του βιβλίου και την ομιλία της στην εκδήλωση, τον Στάθη για το εξώφυλλο και τα σκίτσα του, τον εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη για τα σκίτσα και τον Γιώργο Πολυμερίδη για την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου.