ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες διαδηλώσεις παρά τους ελιγμούς του καθεστώτος
Τετάρτη 19 Γενάρη 2011

Ο λαός της Τυνησίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο
ΤΥΝΙΔΑ.--

Με κατάρρευση απειλείται η λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι πριν καν δημιουργηθεί, καθώς ο τυνησιακός λαός με οργισμένες διαδηλώσεις ζητά την πλήρη απομάκρυνση από κυβερνητικές θέσεις όσων προέρχονται από το κόμμα του εκδιωχθέντος Μπεν Αλί. Την ώρα που κάποια από τα μέλη της νέας «κυβέρνησης» ορκίζονταν, κάποια άλλα παραιτούνταν και νέες διαδηλώσεις συγκλόνιζαν το κέντρο της Τύνιδας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ σημειώθηκαν εκ νέου συγκρούσεις με την αστυνομία, χωρίς ν' αναφερθούν θύματα. Παράλληλα, βγαίνουν κάποιες πληροφορίες για τη σύσταση επιτροπών αυτοπροστασίας στις γειτονιές για να αντιμετωπίσουν διάφορες «ομάδες» που λεηλατούν (είτε κοινοί εγκληματίες είτε παρακρατικός μηχανισμός του πρώην προέδρου Μπεν Αλί) και για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφίμων με διανομές αγαθών ανάλογα τις ανάγκες κάθε οικογένειας, στις οποίες συμμετέχουν και μικρέμποροι ελαχιστοποιώντας τις τιμές.

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν, νωρίς το μεσημέρι, τα τρία στελέχη της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών (UGTT) και ο Μουστάφα μπιν Τζααφάρ, εκ μέρους του κόμματος «Ενωση Ελευθερίας και Εργασίας», στον οποίο είχε ανατεθεί το υπουργείο Υγείας. Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» όσο παραμένουν σε αυτή στελέχη του κόμματος «Δημοκρατική Συνταγματική Συγκέντρωση» του Μπεν Αλί και κάλεσε τον τυνησιακό λαό σε νέες μαζικές διαδηλώσεις. Με αποχώρηση από την κυβέρνηση απείλησε και το κίνημα «Ανανέωσης» - Ettajdid - εάν δεν παραιτηθούν όλα τα στελέχη του κόμματος του Μπεν Αλί και δεν παραδώσουν στο τυνησιακό δημόσιο την περιουσία που απέκτησαν ως μέλη του κόμματος και της κυβέρνησης.

Προχωρώντας σε έναν ακόμη ελιγμό, που δεν εκτιμάται ότι θα πείσει, ο Πρόεδρος Φουέντ Μεμπάζαα και ο πρωθυπουργός Γκανούσι παραιτήθηκαν, αργά το βράδυ, από μέλη του κόμματος του Μπεν Αλί για να «δώσουν σαφώς το στίγμα του διαχωρισμού του κράτους από το κόμμα» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Εντούτοις, παραμένουν στα υπουργεία κλειδιά της Εσωτερικής, της Εξωτερικής Πολιτικής, της Αμυνας και των Οικονομικών, οι υπουργοί του Μπεν Αλί, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολίτες.

Την «πλήρη κάθαρση του κράτους από το παλιό καθεστώς» ζήτησε στις πρώτες δηλώσεις που έκανε από την Τυνησία μετά από χρόνια εξορίας ο Μονσέφ Μαρζούκι, επικεφαλής του Κόμματος «Συγκέντρωση για τη Δημοκρατία», που αν και παρουσιάζεται ως κεντροαριστερό, έχει και θρησκευτικά (ισλαμικά) στοιχεία. Ο Μαρζούκι ζήτησε να διοργανωθούν από «άλλες αρχές, με καθαρά χέρια» οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί σε 60 ημέρες καθώς και να ζητηθεί η παράδοση του Μπεν Αλί στην Τυνησία «προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματά του».

Ενώ ΗΠΑ και ΕΕ υποκριτικά υποστηρίζουν ...το λαό σε μια εμφανή προσπάθεια να βρουν κάποιον «ικανό εταίρο» για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπου έχουν πολλά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, στη Γαλλία έχουν ανέβει οι τόνοι καθώς η κυβέρνηση δέχεται «πυρά» από Τύπο και αντιπολίτευση για «στήριξη μέχρι τέλους του Μπεν Αλί σε βάρος του τυνησιακού λαού». Η υπουργός Εξωτερικών Αγιό-Μαρί αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «καθυστερήσαμε ν' αντιληφθούμε την κατεύθυνση και την ταχύτητα των εξελίξεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών (2014-12-20 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις οργάνωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση (2013-08-14 00:00:00.0)
Συμβολισμοί μεν, συμφωνίες δε (2013-07-06 00:00:00.0)
Νέες υποκριτικές κορόνες (2011-09-16 00:00:00.0)
«Μεταβατικοί» ελιγμοί, λαϊκές πιέσεις (2011-02-09 00:00:00.0)
«Θέλω τον πατέρα μου!» (2000-07-13 00:00:00.0)