«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ 2000»
Οξυνση Νεοσυντηρητικών Επιπτώσεων

  Αναδρομή του «Ρ» στις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις, του χρόνου που πέρασε, όπως καταγράφηκαν μέσα από την εφημερίδα μας

Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν για τους κυβερνώντες και για τα πραγματικά αφεντικά τους το 2000 ήταν η χρονιά της ένταξης στην ΟΝΕ για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο χρόνος που έφυγε θα καταγραφεί σαν μια χρονιά παραπέρα έντασης των επιπτώσεων από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η περιβόητη επίτευξη των στόχων για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση ταυτίστηκε με την κλιμάκωση της ανελέητης επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, την αύξηση της ανεργίας, της παγιοποίησης του φαινομένου της μακροχρόνιας παραμονής εκτός παραγωγής για δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέας έξαρσης της ακρίβειας και παραπέρα όξυνσης της ανασφάλειας των εργαζομένων. Ο χρόνος που έφυγε ήταν παράλληλα και μια χρονιά στα πλαίσια της οποίας οι κυβερνώντες συνέχισαν τις... βολιδοσκοπήσεις τους για την αντίδραση που θα προκαλέσουν μια σειρά ρυθμίσεις που «μαγειρεύονται» στον τομέα του παραπέρα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού κ.ο.κ. Η χρονιά που πέρασε ήταν παράλληλα, η χρονιά της οριστικής κατάργησης του εθνικού νομίσματος, που ήδη έχει αντικατασταθεί από το περιβόητο ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα της χώρας

Ο «Ρ» επιχειρεί σήμερα μια ημερολογιακή καταγραφή των σημαντικότερων «στιγμών» του 2000 στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, όπως ακριβώς καταγράφηκαν από την εφημερίδα μας.

ΓΕΝΑΡΗΣ


Παπαγεωργίου Βασίλης

3 ΓΕΝΑΡΗ: Με άνοδο 4,71%, στις 5.794,85 μονάδες ξεκίνησε η Σοφοκλέους. Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας σπεύδουν να προαναγγείλουν μια καλή χρονιά για τους «επενδυτές». Ο «Ριζοσπάστης» σημείωνε πως «η ξέφρενη πορεία του δείκτη το μόνο που μπορεί να προδικάζει είναι μια νέα απότομη κάμψη των τιμών».

7 ΓΕΝΑΡΗ: Παραγγελίες ύψους 190 δισ. δρχ. δίνει το πολεμικό ναυτικό στον Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οδηγούνται σε απαξίωση, ενώ οι παραγγελίες του ΠΝ υπάρχουν μόνον στα λόγια.

10 ΓΕΝΑΡΗ: Ανακοινώνεται ο πληθωρισμός του 1999. Εκλεισε στο 2,7% σε ετήσια βάση και στο 2,6% σε μέσα επίπεδα. Καταρρίπτεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

12 ΓΕΝΑΡΗ: Σκάνδαλο με τη ρύθμιση για τα «πανωτόκια». Αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Εκθετος ο Κ. Σημίτης που υποσχόταν γενικευμένη ρύθμιση.

12 ΓΕΝΑΡΗ: Η κομπίνα της χρονιάς στη Σοφοκλέους. Η μετοχή της ΤΕΛΕΚΟΜ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ εκσφενδονίστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα από τις 6.500 στις 120.000 δραχμές...

15 ΓΕΝΑΡΗ: Αποφασίζεται στις Βρυξέλλες η κεντρική ισοτιμία της δραχμής. Ενα ΕΥΡΩ θα ανταλλάσσεται με 340,750 δραχμές. Το ΚΚΕ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο ψευτοδίλημμα υποστήριξης της «σκληρής» ή όχι δραχμής. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, ωφελημένη θα είναι η εγχώρια και η ξένη πλουτοκρατία».


Παπαγεωργίου Βασίλης

19 ΓΕΝΑΡΗ: Η Εθνική Τράπεζα διαμηνύει την πρόθεσή της να πουλήσει και το τελευταίο 27% που κατέχει στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

21 ΓΕΝΑΡΗ: Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σε μια ανακοίνωση γεμάτη απειλές και προκλήσεις κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω από την κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια.

21 ΓΕΝΑΡΗ: Δώσαμε 400 δισ.δραχμές στη βιομηχανία αναφωνεί ο Κ. Σημίτης στο συνέδριο των βιομηχάνων. Το ποσόν αυτό για την εξαετία 1994-2000 αφορά μόνον τα κονδύλια από τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους.

24 ΓΕΝΑΡΗ: Κατατίθεται από την κυβέρνηση η...«τροποποιημένη» τροπολογία για τα πανωτόκια, με τον Παπαντωνίου να ομολογεί ότι η ρύθμιση αφορά μόνον 400 χιλιάδες δανειολήπτες.

25 ΓΕΝΑΡΗ: Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του δικαιώματος των τραπεζών για ανατοκισμό.

26 ΓΕΝΑΡΗ: Μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια από τις τράπεζες, που σπεύδουν να ακολουθήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας. Το επιτόκιο ταμιευτηρίου πέφτει στο 7%.

27 ΓΕΝΑΡΗ: «Στο σφυρί» και η Διώρυγα της Κορίνθου με την προκήρυξη διαγωνισμού.

30 ΓΕΝΑΡΗ: Εγκρίνεται από τις Βρυξέλλες το «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα σύγκλισης 2000-2002. Ο Παπαντωνίου προαναγγέλλει περικοπές στις δαπάνες, συμπίεση στα λαϊκά εισοδήματα, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

3 ΦΛΕΒΑΡΗ: Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, της Γιούροστατ. Κάτω από το όριο της φτώχειας επτά ελληνικές περιφέρειες.

4 ΦΛΕΒΑΡΗ: Ανακοινώνεται, για τις 9 Απρίλη, η ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

10 ΦΛΕΒΑΡΗ: Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα κέρδη της για το 1999. Προ φόρων έφτασαν σε 229 δισ. δραχμές και για τη διετία 1997-1999 παρουσιάζονται αυξημένα κατά 540%!

16 ΦΛΕΒΑΡΗ: Η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά τα 30 δολάρια το βαρέλι. Κύμα ακρίβειας και στην εγχώρια αγορά.

18 ΦΛΕΒΑΡΗ: Δημοσιοποιούνται οι κυβερνητικές προθέσεις για τους οδικούς άξονες της χώρας. Δρομολογούνται αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο για 30 και πλέον χρόνια.

ΜΑΡΤΗΣ

7 ΜΑΡΤΗ: Κάτω από τις 5.000 μονάδες πέφτει ο δείκτης του χρηματιστηρίου.

9 ΜΑΡΤΗ: Στήνεται στο Ζάππειο η κυβερνητική φιέστα για την επίσημη ανακοίνωση της υποβολής αίτησης για την ένταξη στην ΟΝΕ. Μέρα ιστορική για την πλουτοκρατία, τη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Η πολιτική ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ σημαίνει μαύρες μέρες για το λαό, περισσότερα βάσανα, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, μεγαλύτερη λιτότητα, επιτάχυνση του ξεπουλήματος επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος».

10 ΜΑΡΤΗ: Οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο μπαίνουν για τα καλά στην... προεκλογική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Μέγα... ερώτημα η πτώση των μετοχών την ώρα που ο Σημίτης μιλούσε στη φιέστα του Ζαππείου.

15 ΜΑΡΤΗ: Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του καταναλωτή η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου, απονέμει εύσημα στους βιομηχάνους τροφίμων για τη «συμβολή» τους στην ποιότητα των ειδών διατροφής.

19 ΜΑΡΤΗ: Ο «Ρ» αποκαλύπτει αυτούς που λεηλάτησαν τις λαϊκές αποταμιεύσεις στο Χρηματιστήριο. Μόνο μέσα στο 1999 οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιριών «τράβηξαν» από τη Σοφοκλεους 4,7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Τα ποσά που είχαν αντληθεί στα 9 χρόνια από το 1990 ήταν αθροιστικά μόλις 2,4 τρισ.

23 ΜΑΡΤΗ: Οι βιομήχανοι παρεμβαίνουν και πάλι, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης της ΙΟΒΕ. Αξιώνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα από την επόμενη των εκλογών.

ΑΠΡΙΛΗΣ

1 ΑΠΡΙΛΗ: Αποκαλυπτικά στοιχεία του «Ρ». Νέα έκρηξη κερδών των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων και τραπεζών το 1999. Από την επεξεργασία 241 ισολογισμών προκύπτει ότι οι 210 παρουσίασαν αυξήσεις κερδών από 3,84% μέχρι και 2.713%, ενώ μόνο 31 επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση κερδών ή και ζημιές.

3 ΑΠΡΙΛΗ: Τα 2 τρισ. δραχμές άγγιξαν τα κέρδη των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών το 1999.

11 ΑΠΡΙΛΗ: Εκαναν υπομονή μέχρι τις εκλογές, για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα προς τη φίλη κυβέρνηση, αλλά την επαύριο, βγάλανε το φιρμάνι. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Σοφτεξ Δράμας, ανακοίνωσαν στους 430 εργαζόμενους την απόφασή τους να τους θέσουν σε διαθεσιμότητα, για ένα μήνα...

16 ΑΠΡΙΛΗ: Πανωλεθρία στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε κατά 9.17%. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών κινήθηκε στα κατώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα.

16 ΑΠΡΙΛΗ: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της Σοφοκλέους, με το Δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες.

19 ΑΠΡΙΛΗ:: Διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα το ξεπούλημα του φιλέτου της δημόσιας περιουσίας. Στόχος της κυβέρνησης να ξεμπερδεύσει μέσα στο 2000 με την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τη ΔΕΗ.

25 ΑΠΡΙΛΗ: Τη... συνήθη έκκληση προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής πολιτικής, ώστε η Ελλάδα να βρεθεί πανέτοιμη για την ΟΝΕ, απηύθυνε με την ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

26 ΑΠΡΙΛΗ: Από τα καλύτερα ανέκδοτα του 1999. Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του - αγνώστου στην Ελλάδα - κ.Ρέκερς αξιωματούχου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Ελλάδα δεν εκπληροί τα κριτήρια διατηρησιμότητας για τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος, η «ισχυρή» Ελλάδα, έγινε φύλλο και φτερό. Οι εκροές συναλλάγματος ξεπέρασαν τα 500 εκατ. Ευρώ, τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά εκτιναχτήκανε, ενώ στο Χρηματιστήριο στήθηκε νέο άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι.

ΜΑΗΣ

5 ΜΑΗ: Το ξεπούλημα σε ιδιώτες χιλιάδων βραχονησίδων, η νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και η τσιμεντοποίηση των παραλιακών ζωνών του Φαλήρου και του Σχοινιά που θυσιάζονται για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, είναι ορισμένοι από τους στόχους νομοσχεδίου που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον παραπλανητικό τίτλο της... εκκαθάρισης των αιγιαλών της χώρας από τα αυθαίρετα!

10 ΜΑΗ: Η κούρσα του γιεν και του δολαρίου έναντι του Ευρώ και της δραχμής δημιουργούν πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις - τις πρώτες μετά τις εκλογές του Απρίλη - αποφασίστηκε η συμπίεση των δημοσίων δαπανών, πλην τοκοχρεολυσίων...

11 ΜΑΗ: Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης της ΔΕΗ η Αγωνιστική Συνεργασία συγκεντρώνοντας το 15,5% των ψήφων, εξέλιξη που αποδίδεται στη συνεπή αγωνιστική στάση που επέδειξαν οι δυνάμεις αυτές, ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

17 ΜΑΗ: Μικρά - μεγάλα έργα σε ιδιώτες. Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους οι ιδιωτικοποιήσεις επεκτείνονται και σε έργα περιφερειακού - τοπικού επιπέδου, με την ανάθεση της κατασκευής σχολείων, παιδικών σταθμών, φυλακών σε ιδιώτες, οι οποίοι θα τα νοικιάζουν στη συνέχεια στο ελληνικό δημόσιο.

22 ΜΑΗ: Σε σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας, αποφασίζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ μέσα στο καλοκαίρι. Ενδιαφερόμενοι για τις δύο πολεμικές βιομηχανίες είναι ευρωπαϊκές εταιρίες, καθώς και οι Κοκκαλης και Λιακουνάος από ελληνικής πλευράς που έχουν συμμαχήσει με ευρωπαϊκές εταιρίες.

23 ΜΑΗ: Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να επιδείξει και έμπρακτα το ενδιαφέρον για την πορεία της οικονομικής πολιτικής. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε όλους τους «εθνικούς» στόχους, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» των αγορών, τις αλλαγές σε εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κλπ.

24 ΜΑΗ: Πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Οι βιομήχανοι αξιώνουν επιτάχυνση της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ εκλέγεται νέα ηγεσία υπό τον Οδ. Κυριακοπουλο ο οποίος αντικατέστησε τον Ι.Στράτο.

30 ΜΑΗ: Και ο ΟΟΣΑ το βιολί του. Σε απόσπασμα της έκθεσης που συνέταξε κλιμάκιο που επισκέφτηκε τη χώρα μας και δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται οι συνήθεις «προτροπές» για περικοπές δαπανών και «απελευθερώσεις» των αγορών, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η... τροποποίηση των μισθών ( η μείωσή τους δηλαδή) σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων, θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις...

ΙΟΥΝΗΣ

2 ΙΟΥΝΗ: Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του δημόσιου, η οποία εισάγεται και στο Χρηματιστήριο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η συνεργασία με ιδιώτες...

3 ΙΟΥΝΗ: Στα κρύα του λουτρού αφήνουν την κυβέρνηση οι Αγγλοι μάνατζερ, «σωτήρες» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Παράλληλα, η διοίκηση της «Μπρίτις Αιργουέις» δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς του 20% της «Ολυμπιακής».

5 ΙΟΥΝΗ: Το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αποφάνθηκε στο Λουξεμβούργο ότι η Ελλάδα πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ΕΥΡΩ.

6 ΙΟΥΝΗ: Νέα άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάη και αναρριχήθηκε στο 2,9%.

9 ΙΟΥΝΗ: Το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των Βιομηχανικών Περιοχών, ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΒΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Χριστοδουλάκης.

12 ΙΟΥΝΗ: Σοβαρά ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις και τους όρους με τους οποίους πουλήθηκε το 6,7% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στους Γάλλους της Κρεντίτ Αγκρικόλ, μετά την άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

20 ΙΟΥΝΗ: Επικυρώθηκε στη Φέιρα της Πορτογαλίας η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. Το ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «οι θριαμβολογίες, οι ενθουσιασμοί, οι φιέστες και τα πανηγύρια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα. Οτι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ πληρώθηκε και πληρώνεται ακριβά από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα να γιγαντώνονται από τη μια και τα πλούτη και προνόμια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας να μεγαλώνουν από την άλλη».

21 ΙΟΥΝΗ: Η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, τον οποίο και ενημέρωσαν προφορικά και με γραπτό υπόμνημα για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, αντί αγωνιστικής διεκδίκησης, περιορίζει τη δράση της στις επαφές και τα διαβήματα...

23 ΙΟΥΝΗ:Ανακοινώθηκε το... αναμενόμενο αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης της ΕΛΒΟ. Ο «Ρ» επισημαίνει: «Προσφέροντας χάντρες και καθρεφτάκια το δίδυμο Κόκκαλη - Λιακουνάκου βάζει "πόδι" σε προμήθειες εκατοντάδων δισ. δραχμών».

25 ΙΟΥΝΗ: Με πρόσχημα την προσαρμογή στο Ευρώ, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, με την τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στρώνουν το χάλι στην κυβέρνηση με υποδείξεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

28 ΙΟΥΝΗ: Να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις καλεί την κυβέρνηση η νέα, υπό τον Οδ. Κυριακόπουλο, ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

29 ΙΟΥΝΗ: Στο 4,7% μειώνει η Εθνική Τράπεζα τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου.