ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νέα σύμβαση» φέρνει η επιμήκυνση του δανείου

Δεδομένα τα επόμενα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα του να επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ

Πέμπτη 20 Γενάρη 2011

Η ταξική αντεπίθεση σε ενιαίο μέτωπο είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται, να ανοίξει δρόμους για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού
Την κλιμάκωση του ταξικού πολέμου, με την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών ανατροπών προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Στην εισηγητική του ομιλία, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του «Γιούρογκρουπ» και του «Εκοφίν» για την προώθηση νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η «χώρα πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση», περιγράφοντας ουσιαστικά τη λαίλαπα που ετοιμάζεται εκ νέου να εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Προαναγγέλλοντας το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και στο όνομα αυτή τη φορά της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για την οποία υποστήριξε ότι υπάρχει «επί της αρχής συμφωνία», τόνισε ότι θα υπάρξει «νέα σύμβαση» το επόμενο διάστημα. Πρόκειται, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για μέρος του «συνολικού πακέτου» για το «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» για την «οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ».

Ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς να είναι «προσεκτικότατοι», όταν μιλούν για τα «θέματα δανειοδότησης» της χώρας. Κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να εμφανίσουν την προτροπή του Γ. Παπανδρέου σαν «αιχμή» προς τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ο οποίος πρότεινε επιμήκυνση του «συνολικού χρέους της Ελλάδας». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απορρίψει ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη πρόταση, σημειώνοντας ότι «παρότι μπορεί να είναι όλα συζητήσιμα, μπορεί να παρεξηγηθούν».

Σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» σημείωσε ότι έχει στόχο την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» που θα περάσει μέσα από τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τόνισε ότι «είναι δείγμα του είδους των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα».

Το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» και κάλεσε τους υπουργούς να επιταχύνουν ο καθένας στον τομέα του το πρόγραμμα των «μεγάλων τομών», που όπως σημείωσε, αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση ενόψει και της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα ετοιμάζει να αξιοποιήσει την παρουσία των τεχνοκρατών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για να επιταχύνει την εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων. Κάθε «μεγάλη αλλαγή, είτε είναι το Ασφαλιστικό, είτε η Παιδεία, τα κλειστά επαγγέλματα, η αλλαγή στους κανόνες χωροταξίας, ή αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ή οι ευρύτερες αλλαγές στο κράτος, κάθε τομή, ανατρέπει αυτό που γνωρίζαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το εύρος των αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά στοχεύοντας συνολικά τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Ο περιορισμός στη νόμιμη άσκηση ενός επαγγέλματος, μπορεί να τεθεί μόνο με την ουσιαστική δικαιολογία της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αλλά καμία άλλη δύναμη, παραταξιακή, συντεχνιακή, ή απλώς η αποφυγή του πολιτικού κόστους, δεν μπορεί να τον επιβάλει».

Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός

Η κυβέρνηση προχώρησε χτες και σε μια κίνηση αντιπερισπασμού φέροντας εσπευσμένα στο Υπουργικό Συμβούλιο «αλλαγές» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, παραμονή της δημοσιοποίησης του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «δεσμευτεί για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, ώστε να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων υπουργών ή υφυπουργών», η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να συγκαλύψει ότι τα υπαρκτά δικομματικά σκάνδαλα είναι απόρροια του σάπιου συστήματος που υπηρετεί.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών» και υποστήριξε αυτό θα υπηρετήσουν οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντελώς κυνικά κάλεσε τους υπουργούς να του δείξουν «σε ποια χώρα του προηγμένου Δυτικού κόσμου τα πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται ευθέως στους δικαστές».

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και σήμερα, με τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών» και το πιλοτικό πρόγραμμα για τα ολοήμερα σχολεία. Σήμερα, επίσης, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κοζάνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαγγείλει τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Στην κατασκευή του έργου θα συμμετάσχει η ΔΕΗ και ξένη πολυεθνική εταιρεία.