Η Κέρκυρα τιμά την Εθνική Αντίσταση

  Εκδήλωση στο Δήμο Μελιτειέων

Παρασκευή 5 Γενάρη 2001

Από την εκδήλωση τιμής του δήμου Μελιτειέων.
Η Κέρκυρα σε μια μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Μελιτειέων, τίμησε την Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της. Στον Αγιο Ματθαίο και μέσα σε κοσμοπλημμύρα και σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από μεγάλες μνήμες και αναφορές στις θυσίες του λαού, στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Ενα εντυπωσιακό πανό - ο θρυλικός αντάρτης και η αντάρτισσα του ΕΑΜ - αναδείκνυε το φλογερό μήνυμα της εκδήλωσης: Η Εθνική Αντίσταση, φάρος για τη νέα γενιά, για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Γιαννούλης και αμέσως μίλησαν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων. Ο Κ. Πηλός από την ΠΕΑΕΑ, ο οποίος εξέθεσε τα ζητήματα αποκατάστασης των αγωνιστών, ο Φ. Κορωνάκης από την ΠΣΑΕΑ καθώς και ο Α. Μεταλληνός από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Εθνικής Αντίστασης αλλά και στις τεράστιες θυσίες του λαού και της νεολαίας, που, ουσιαστικά, μένουν αδικαίωτες. Ο ομιλητής έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο και στην ανάπτυξη του αντιστασιακού Τύπου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στα αιτήματα των αντιστασιακών.

Μέσα σε γενική συγκίνηση ο δήμαρχος Μελιτειέων, Βασίλης Αρμενάκης, παρέδωσε τιμητικό δίπλωμα για τον αδικοχαμένο αγωνιστή Ιωάννη Λαγγή. Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα του γνωστού Κερκυραίου μουσικοσυνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της ΚΝΕ.