ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Εμπρός για το διεθνισμό και το σοσιαλισμό
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Δεχτείτε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής.

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη στον κόσμο. Ο καπιταλισμός έχει γίνει πιο κυρίαρχος στον κόσμο, και συνεχίζει να απειλεί την ύπαρξη της ανθρωπιάς στην αναζήτησή του για κέρδος. Με αυτή τη νέα μορφή του ιμπεριαλισμού που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση και με τη δικαιολόγηση και τη νομιμοποίηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, οι καπιταλιστές καταστρέφουν τον κόσμο με ιδιωτικοποιήσεις, την εκμετάλλευση της εργασίας, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών όπως υπαγορεύουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, με την κυριαρχία των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων.

Είναι κοινώς γνωστό ότι η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση που έχει τη βάση της στο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, εντείνει τη βία της ταξικής εκμετάλλευσης, της εθνικής και της κατά το φύλο καταπίεσης, σε όλο τον κόσμο. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός της σημερινής παγκόσμιας αταξίας. Ενα από τα θέματα που έχουν τεθεί για συζήτηση στο συνέδριό σας για τον αντι-ιμπεριαλισμό, σωστά αντικρούει αυτή τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα και προβάλλει την εκτίμηση ότι ο σοσιαλισμός είναι ακόμη μια βιώσιμη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Κατά την παράδοση των επαναστατών του τελευταίου αιώνα, στο ΚΚΝΑ πιστεύουμε ότι το πνεύμα του διεθνισμού είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Στο 10ο Συνέδριό μας δεσμευτήκαμε να εμβαθύνουμε το Διεθνισμό στις τάξεις μας, το κίνημα της απελευθέρωσης, στη χώρα μας ως σύνολο. Σε συνέχεια αυτής της δέσμευσης θέσαμε τους ακόλουθους προγραμματικούς στόχους:

- Τη διατήρηση μια σταθερής αντιιμπεριαλιστικής θέσης.

- Την άμυνα έναντι του κινδύνου η διεθνής σημερινή τάση να προκαλέσει χειροτέρευση του ηθικού, ή εσωτερικό φονταμενταλισμό, ή ξενοφοβικές απειλές.

- Την απομόνωση των εμπόρων του πολέμου και τον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη.

- Την ενεργοποίησή μας σε κάθε καμπάνια αλληλεγγύης προς ανθρώπους που υποφέρουν ακόμη υπό ιμπεριαλιστική κυριαρχία και από άλλες μορφές καταπίεσης.

- Να είμαστε ειλικρινείς πρωταγωνιστές στον αγώνα για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όλων των εθνών, ειδικά της Κούβας.

- Μόνιμα να διατηρούμε, να προωθούμε και να εμβαθύνουμε τους δεσμούς του ΚΚΝΑ με τους ιστορικούς μας συμμάχους, άλλα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου.

Θα είναι εξέχουσας σημασίας στο 16ο Συνέδριό σας να δείτε κριτικά τέτοια ζητήματα, σε μια προσπάθεια να χτιστεί ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ που θα αντιταχθεί στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Εμπρός με το Διεθνισμό

Εμπρός για το Σοσιαλισμό

Μπλέιντ Νζιμάντε

Γενικός Γραμματέας Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ».