«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» - «AEGΕAN»
Απερρίφθη η συγχώνευση

Αρνητική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπέρ των ξένων ανταγωνιστών η απόφαση, λέει ο εκπρόσωπος της MIG

Πέμπτη 27 Γενάρη 2011

Απέρριψε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της «Aegean Airlines» και της «Olympic Air», επικαλούμενη ότι μία τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε «ημι-μονοπωλιακή» κατάσταση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, καθώς από κοινού οι δύο εταιρείες ελέγχουν σήμερα περίπου το 90% της εσωτερικής αεροπορικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, αντιπρόεδρο της Επιτροπής και υπεύθυνο για την «Πολιτική Ανταγωνισμού», η παραπάνω απαγόρευση συγχώνευσης είναι η τρίτη τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ από το 1989 μέχρι σήμερα από τις 4.500 χιλιάδες υποθέσεις συγχωνεύσεων, μόνο για τις 20 έχει αποφασίσει αρνητικά η Επιτροπή.

Ο επίτροπος δήλωσε ακόμη, ότι σύμφωνα με αναλύσεις η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν θα επέτρεπε σε κανένα «νέο παίκτη» να εισέλθει στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, η οποία μόνο για τις βασικές γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο εξυπηρετεί περί τα 4 εκατ. επιβάτες ετησίως. Ακόμη, σύμφωνα με τον επίτροπο, η συγχώνευση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για το επιβατικό κοινό αλλά και σε χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες...

Ο πρόεδρος της «Aegean», Θ. Βασιλάκης, υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες «προσέφεραν σημαντικές διαβεβαιώσεις» στην Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών αλλά και διευκολύνσεις για την είσοδο ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Περισσότερο για το επιβατικό κοινό και για την «εθνική» οικονομία... στεναχωρήθηκε ο πρόεδρος «MIG», Α. Βγενόπουλος, τονίζοντας ότι η παραπάνω απόφαση «θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο εταιρείες, θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της ΕΕ και θα αποφασίσουν για περαιτέρω ενέργειές τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.