ΣΟΥΔΑΝ
Πανηγυρισμοί στο νότο, βίαιες διαδηλώσεις στο βορρά
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα στο Νότο
ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Με ξέφρενους πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό καλωσόρισαν προχτές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν εκατομμύρια πολίτες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων - 99,57%! - ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Συντριπτική ήταν και η πλειοψηφία των Νοτιοσουδανών που ζουν στο βορρά και στο εξωτερικό αφού ψήφισαν κατά 99,83% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής. Ο πρόεδρος του ημιαυτόνομου σουδανικού Νότου και αντιπρόεδρος της σουδανικής κυβέρνησης Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη από τις 9 ως τις 15 Γενάρη, επισημαίνοντας ωστόσο τις μεγάλες προκλήσεις, τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές που θα αντιμετωπίσει το νέο κράτος. Εσπευσε μάλιστα να καλέσει τους πολίτες να μην κατεβάσουν τις σουδανικές σημαίες από διάφορες περιοχές του νότου αλλά να περιμένουν μέχρι τις 9 Ιούλη τρέχοντος έτους οπότε αναμένεται και η επίσημη τελετή ανεξαρτητοποίησης παρουσία του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα...

Νεκρός φοιτητής σε διαδηλώσεις στο βορρά

Ομως, το ίδιο 24ωρο στο βορρά πραγματοποιούνταν δυναμικές αλλά αιματοβαμμένες κινητοποιήσεις φοιτητών και νεαρών εργατών ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, την πολιτική καταπίεση και τις κοινωνικές ανισότητες.

Χιλιάδες νέοι, παίρνοντας ως πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ και συγκρούστηκαν, κυρίως έξω από μεγάλα πανεπιστήμια, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν τις νεανικές διαδηλώσεις με γκλομπ και βροχή δακρυγόνων.

Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών, η αστυνομική βία προκάλεσε το θάνατο του διαδηλωτή συμφοιτητή τους Μοχμάμεντ Αμπντουλραχμάν από το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αχλίγια στο Ομντουρμάν, τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων νέων και τις συλλήψεις 70 ατόμων (40 φοιτητές, 30 πολίτες ανάμεσά τους και επτά δημοσιογράφοι) που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ώρες και έπειτα από την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο φοιτητής Αμπντουλραχμάν φέρεται είτε πως δάρθηκε άσχημα είτε πως πυροβολήθηκε θανάσιμα ώσπου ξεψύχησε χτες τα ξημερώματα σε νοσοκομείο του Ομντουρμάν.

Οι νεανικές διαδηλώσεις φαίνεται πως έγιναν με πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Sudan Tribune», διοργανώθηκαν από την ομάδα «30 Γενάρη» στο Facebook (Φέισμπουκ) και αναμένεται να επαναληφθούν και στις 3 Φλεβάρη.

Οι δυνάμεις καταστολής σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν νέες κινητοποιήσεις περιφρουρούν τα περισσότερα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες πόλεις του βορρά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για το πετρέλαιο (2013-05-29 00:00:00.0)
Σύγκρουση για τις πετρελαιοφόρες περιοχές (2012-04-20 00:00:00.0)
Ενδείξεις για επιλογή «ανεξαρτησίας» (2011-01-18 00:00:00.0)
Σοβαρά τα προβλήματα στο νότο... (2007-01-10 00:00:00.0)
«Παρεμβάσεις» με στόχο τα πετρέλαια... (2006-01-08 00:00:00.0)
Πρώτα, αχνά, σημάδια εκτόνωσης της έντασης (2005-08-05 00:00:00.0)