Δριμύ το «κατηγορώ» της ΕΙΝΑΠ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001

Τα ερείπια της κλινικής «Ντράγκισα Μίσοβιτς», όπως τη φωτογράφισε η αποστολή της ΕΙΝΑΠ στις 20.5.1999. Τα έξυπνα όπλα σκότωσαν τέσσερις και τραυμάτισαν άλλους 60 αρρώστους. Στις 27.5.2000 οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ένα τμήμα του πυραύλου (το κρατά ο Ηλ. Σιώρας) και μια πέτρα απ' τα ερείπια της κλινικής, που αποτέλεσε το θεμέλιο της αδελφοποίησης της κλινικής με τον «Ευαγγελισμό»
Εντονη είναι και η αντίδραση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα πριν από 21 μήνες για το σύνδρομο των Βαλκανίων, έχοντας από τότε επισημάνει τους άμεσους και μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία του λαού της Γιουγκοσλαβίας και των γειτονικών λαών.

Κίνδυνοι που - όπως σημειώνει - δημιουργούνταν, αφ' ενός, από το ραδιενεργό ουράνιο και, αφ' ετέρου, από τις τοξικές ουσίες που εκλύονταν από τους βομβαρδισμούς διυλιστηρίων, χημικών βιομηχανιών κλπ.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει: «Απευθυνθήκαμε στον τότε υπουργό Υγείας, στη Βουλή των Ελλήνων, στο "Δημόκριτο" και το Πανεπιστήμιο. Εισπράξαμε σιωπή ή καθησυχασμό» και συνεχίζει: «Για την οικολογική καταστροφή που προξενήθηκε και τις τραγικές συνέπειες που απειλούν την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γιουγκοσλαβία και γύρω απ' αυτήν, υπήρξαν και ασφαλώς υπάρχουν ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Κάποιοι, σε αντίθεση με την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διέταξαν αυτόν τον ανηλεή βομβαρδισμό. Υπεύθυνοι που δεν μπορεί βέβαια να είναι άλλοι από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ».

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει πως δυστυχώς η μεγάλη ζημιά έχει γίνει και πως για αρκετά χρόνια θα μετράμε θύματα. Τονίζει όμως ότι μπορεί να προλάβουμε λίγα, αν «αντιδρούμε έγκαιρα και προλαβαίνουμε. Απαιτήσουμε να μην σταματήσει η έρευνα αν δεν αποκαλυφθούν οι ένοχοι, οι οποίοι και πρέπει να τιμωρηθούν», είναι κάτι που όπως αναφέρει «το χρωστάμε στον εαυτό μας και τα παιδιά μας».


Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το θέμα από ιατρικής, πολιτικής και νομικής άποψης κολοσσιαίο. Ζητάμε συνεργασία και συμπαράσταση. Ζητάμε έστω και τώρα να καταργηθούν τα πυρηνικά. Ζητάμε η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καταγγείλει στα διεθνή φόρουμ την παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παγκόσμιων συνθηκών για τον πόλεμο. Η λύση δεν είναι να απομακρυνθούν μόνο οι Ελληνες συμμετέχοντες, αλλά να σταματήσει τώρα η κάθε είδους παρέμβαση δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία».