ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε στρατιωτική ενίσχυση και εγρήγορση το Ισραήλ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011

Η αποθήκη φαρμάκων, που διέλυσε η ισραηλινή επιδρομή
AMMAN - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δύο νέες αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά στόχων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ως «αντίποινα», όπως είπε, για την εκτόξευση αυτοσχέδιων ρουκετών κατά του Ισραήλ, που προηγήθηκε, χωρίς να προκαλέσει απώλειες. Από τις επιθέσεις, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οκτώ πολίτες, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και αποθήκη φαρμάκων στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός Τύπος φιλοξενούσε, χθες, ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, αν και έχει ήδη εγκριθεί ο προϋπολογισμός, η ισραηλινή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 700 εκατομμύρια σέκελ (190 εκατομμύρια δολάρια) και θα φτάσει τα 56 δισ. σέκελ (15 δισ. δολάρια). Ως βασικός λόγος για την επιλογή αυτή, προβάλλονται οι πρόσφατες εξελίξεις σε Τυνησία και κυρίως σε Αίγυπτο, που, κατά τις ισραηλινές εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν γενικότερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Το κονδύλι του προϋπολογισμού για την άμυνα του Ισραήλ φτάνει το 20% του συνόλου.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Αμυνας δε σχολίασαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιμένοντας ότι τα όσα αφορούν στον αμυντικό προϋπολογισμό είναι «απόρρητες πληροφορίες». Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως, υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ θα ενισχύσει την ισχύ του σημαντικά εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο Ισραήλ, βρέθηκε για συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκς Αντερσεν, που πίεσε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, ενώ τόνισε με νόημα ότι η Αίγυπτος πρέπει να παραμείνει «για το καλό όλων μας μια μετριοπαθής δύναμη».

Δυσφορία Χέιγκ

Τη δήλωση αυτή έσπευσε να σχολιάσει, μην κρύβοντας τη δυσφορία του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών που περιοδεύει στην περιοχή. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, που βέβαια ενδιαφέρεται για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Βρετανίας, εκτίμησε ότι η δήλωση Νετανιάχου δε συνεισφέρει θετικά στις προσπάθειες ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους και εξέφρασε την ανησυχία ότι «το κύμα αλλαγών στον αραβικό κόσμο απειλεί να θέσει στο περιθώριο το Παλαιστινιακό και τις προοπτικές επίτευξης βιώσιμης ειρήνης». Ο Χέιγκ έθιξε την αναγκαιότητα «άσκησης πολιτικής από στιβαρές ηγεσίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ».