ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Πωλητήριο» για δέκα επιχειρήσεις

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της   περιουσίας του δημοσίου μέσα στο 2001

Τετάρτη 10 Γενάρη 2001

Το ξεπούλημα του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων του δημοσίου, που βρίσκεται στην εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στο 2001. Αυτό είπε ουσιαστικά χτες ο ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως κυρίαρχη λογική της κυβέρνησης είναι η επίσπευση - με όποιον τρόπο και το ανάλογο τίμημα - της ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα, ο «ενεργειακός» τομέας περνάει σύσσωμος στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, αφού πέρα από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Δέκα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που προκρίνει ως βασικότερες το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δέκα επιχειρήσεις, οργανισμοί και τράπεζες είναι:

Γενικότερα, δεν υπάρχει κάποια σοβαρά αλλαγή στον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, δημιουργείται Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ, τα οποία θα διατεθούν σε εποπτεύουσες δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ποσό που ανέρχεται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Γενικός γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας αναλαμβάνει ο Ν. Διακουλάκης. Επίσης, τη θέση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα ενέργειας Αντώνη Παπαθανασόπουλου αναλαμβάνει ο Δ. Καλουδιώτης.

Τέλος, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Δημόσια Επιχείρησης Αερίου αναλαμβάνει ο Αριστείδης Βακιρλής ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων.