ΗΠΑ: Ο εφιάλτης της μακροχρόνιας ανεργίας
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι χάνουν το επίδομα ανεργίας μετά την παρέλευση των 99 βδομάδων που ορίζει ο νόμος ως χρόνο επιδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του 2010, σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια Αμερικανούς κόπηκαν το επίδομα ανεργίας και οι παροχές ασφάλισης.

Στις ΗΠΑ, ο άνεργος επιδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διάστημα 73 βδομάδων. Αν στο διάστημα αυτό δεν καταφέρει να βρει δουλειά, τότε μπορεί να επιδοτηθεί για άλλες 26 βδομάδες από την κυβέρνηση της Πολιτείας όπου ζει. Μετά το τέλος των 99 βδομάδων, χάνει και το επίδομα και όποια άλλη παροχή!

Το πρόβλημα είναι οξύτατο, όχι μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους καταδικάζονται να ζήσουν σε πλήρη ένδεια, αλλά και γιατί, εξαιτίας της κρίσης, ο αριθμός θα μεγαλώνει διαρκώς. Ηδη, στα μέσα ενημέρωσης, τα δημοσιεύματα για τους «99ers», όπως ονομάζουν τα άτομα αυτής της κατηγορίας, πυκνώνουν.

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου αναφέρει ότι ο αριθμός των «99ers» αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη κατά 1.400.000, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Η ίδια υπηρεσία εκτιμά ότι το 2011 θα προστεθούν άλλα 4 εκατομμύρια στους άνεργους αυτής της κατηγορίας!

Eννοείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν καμιά ελπίδα πρόσληψης σε κάποια εργασία. Ετσι, μετά το τέλος της επιδότησής τους, έχουν ως μοναδικό πόρο ζωής τα κουπόνια σίτισης και τη «φιλανθρωπία» ...

Το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύει το μέγεθος της εξαπάτησης που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, όταν πριν από δύο χρόνια τους έλεγαν ότι οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα της κρίσης και ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ξανάβρισκαν δουλειά. Οπως αποδεικνύεται, 20 μήνες μετά την έξοδο από την ύφεση, στις ΗΠΑ η εξεύρεση εργασίας απαιτεί μεγάλο αγώνα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, Αμερικανοί που έστειλαν στα τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από 600 αιτήσεις και πέρασαν έως και από 25 συνεντεύξεις, χωρίς τελικά να καταφέρουν να βρουν δουλειά. Οι «καθαρές» θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν πέρυσι ήταν μόλις 82.000 μηνιαίως, οι μισές από αυτές που προβλέπονταν βάσει του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Ετσι, για κάθε νέα θέση εργασίας, αντιστοιχούν σήμερα 4,6 άνεργοι. Σε μια «υγιή αγορά εργασίας», όπως την ορίζουν οι αστοί οικονομολόγοι, θα έπρεπε να διεκδικούν αυτήν τη θέση το πολύ δύο άνεργοι.

Οσον αφορά την κυβέρνηση Ομπάμα, αυτή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποφάσισε να το ξορκίσει. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας άλλαξε τον ορισμό της μακροχρόνιας ανεργίας. Από τώρα και στο εξής μακροχρόνια άνεργος θα είναι αυτός που ψάχνει για δουλειά για 5 τουλάχιστον χρόνια και όχι για 2, όπως ίσχυε! Αν, φυσικά, καταφέρει να επιβιώσει.