ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απόλυτος κυρίαρχος ο στρατός

Κύρια επιδίωξη να διωχθούν από τους δρόμους οι διαδηλωτές που απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές

Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011

Εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες διαδηλώνουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα
ΚΑΪΡΟ.--

Ν' απομακρύνει τον κόσμο από τους δρόμους και να αποσυνδέσει τα εργασιακά και μισθολογικά αιτήματα σειράς κλάδων από το αίτημα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και νέο Σύνταγμα προσπαθεί, με διάφορους ελιγμούς, η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού, η οποία προχώρησε και επισήμως σε πλήρη ανάληψη της εξουσίας. Με το πολλοστό του ανακοινωθέν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, χτες, κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις και «να επιστρέψουν στις εργασίες τους», κινδυνολογώντας περί «αστάθειας και υπόσκαψης της ασφάλειας της χώρας» σε περίπτωση που δε γίνει αυτό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, εξήρε τη «σοβαρότητα» με την οποία ο στρατός διαχειρίζεται την κατάσταση ενώ η ισραηλινή ηγεσία, προς το παρόν, δήλωνε «βέβαιη» για την τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών.

Το ανακοινωθέν αυτό ήρθε χτες το μεσημέρι και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αρκετές κρατικές υπηρεσίες, των τραπεζικών υπαλλήλων, των εργατών σε μεγάλες υφαντουργίες και κεραμοποιίες αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό με κοινό αίτημα όλων την πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς διευθυντικών στελεχών και εργοδοτών, τη βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Μία μέρα νωρίτερα, είχαν διαδηλώσει και μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Διάλυση Κοινοβουλίου και συνταγματικό δημοψήφισμα

Η στρατιωτική ηγεσία, από την πλευρά της, διέλυσε το Κοινοβούλιο και «πάγωσε» το Σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανταποκρίνεται στο αίτημα των διαδηλωτών για διάλυση των «θεσμών Μουμπάρακ». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων δύο βδομάδων θα γνωστοποιηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απεργάζεται ειδική επιτροπή και ότι σε δύο μήνες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έγκρισή τους.

Οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να διατηρήσουν τη «μεταβατική κυβέρνηση» που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ, μέχρι νεοτέρας. Χωρίς να ειπωθεί ανοιχτά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ο υπουργός Αμυνας Ταμτάουι, κατέστησε σαφές ότι θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών (χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα γίνουν αυτές) και ότι εντός των επομένων ημερών θ' αποφασίσει για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη «νέα κατάσταση» ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν που διορίστηκε από τον Μουμπάρακ.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιγυπτιακές αρχές, υπό την ηγεσία του στρατού, απεύθηναν, αργά χθες, προς την ΕΕ αίτημα για πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μουμπάρακ στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ενώ απαγορεύτηκε σε πρώην στελέχη του καθεστώτος η έξοδος από τη χώρα μέχρις ότου να «διαλευκανθεί» η οικονομική τους κατάσταση.

Οσο για τον ίδιο τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ, διέψευσε ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ έντονη ήταν η φημολογία περί σοβαρών προβλημάτων υγείας.