ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Θεωρούν εμπόρευμα τη δημόσια γη και περιουσία

Ο καυγάς τους είναι κάλπικος, επειδή και οι δυο με την πολιτική τους ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της γης, που είναι θέσφατο στον καπιταλισμό

Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011

Η παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο και η ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι ένα ακόμα δείγμα του πώς ο δικομματισμός αξιοποιεί την περιουσία του λαού για να κερδίζει η πλουτοκρατία
Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ακριβώς επειδή θεωρούν τη γη εμπόρευμα, είχαν πάντα σαν στρατηγική τους την εκποίηση της δημόσιας γης, με οποιαδήποτε μέθοδο και τρόπο, προκειμένου να την αξιοποιεί το κεφάλαιο για να αυξάνει την κερδοφορία του.

Από αυτή τη σκοπιά, κάθε συζήτηση περί «προστασίας της δημόσιας γης», αλλά και ο υποκριτικός σκυλοκαυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος «ξεπουλά» και ποιος «αξιοποιεί» καλύτερα τη δημόσια περιουσία, είναι τουλάχιστον προκλητική για το λαό, στο βαθμό που τα δυο κόμματα και οι σύμμαχοί τους θεωρούν δεδομένη την εμπορευματοποίηση της γης, την οποία ενισχύσουν με τους νόμους που κάθε φορά ψηφίζουν.

Το κερδοσκοπικό πανηγύρι του κεφαλαίου πάνω στη δημόσια περιουσία δεν περιορίζεται στα ακίνητα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να πιάσει το στόχο των 50 δισ. ευρώ από την εκποίησή τους μέχρι το 2015, ετοιμάζεται να παραδώσει τα πάντα στην ντόπια και πολυεθνική πλουτοκρατία: Τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παίγνια, συχνότητες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, μεταλλεύματα, δίκτυα ύδρευσης, αμυντικές βιομηχανίες, ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μήνες, στις 15 Δεκέμβρη 2010, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, αποφάσισε να βγουν κατά προτεραιότητα «στο σφυρί» τα εξής 14 ακίνητα του Δημοσίου:

Ολα αυτά τα δημόσια ακίνητα προβλέπεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για διάστημα από 50 χρόνια έως 99 χρόνια (!), προκειμένου να αναπτύξουν τις χρυσοφόρες μπίζνες τους.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι στον καπιταλισμό είναι κενό γράμμα κάθε νόμος και συνταγματική πρόβλεψη για τη μη πώληση της δημόσιας περιουσίας και γης, στο βαθμό που υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να περάσει αυτή στα χέρια του κεφαλαίου, στο βαθμό που εξακολουθούν να θεωρούνται εμπόρευμα. Τα παραχωρητήρια των 99 χρόνων (!), επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτή την πραγματικότητα.

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, ήδη η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για την παραχώρηση δύο σημαντικών δημόσιων ακινήτων.

Ο πρώτος αφορά τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, που μαζί με το χερσαίο τμήμα της θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια στους ιδιώτες με προοπτική να αυξηθούν και οι θέσεις ελλιμενισμού. Oι μη δεσμευτικές προσφορές για συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού μπορούν να υποβληθούν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης έως τις 22 Φλεβάρη.

Ο δεύτερος αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία για 60 χρόνια ξενοδοχείου κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών στο ακίνητο του Δήμου Δίου - Ολύμπου Πιερίας, έκτασης 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις του κάμπινγκ της Σκοτίνας. Εως αύριο θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στο συγκεκριμένο διαγωνισμό της ΕΤΑ.

Μέσα στο Μάρτη, εξάλλου, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός «Μελέτη, χρηματοδότηση, μετασκευή, κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων της ζώνης ανάπλασης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου», που προκήρυξε η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και αφορά τη μετατροπή της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, καθώς και την εκμετάλλευση από τους ιδιώτες της περιβάλλουσας ζώνης.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μόνο η αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου υπολογίζεται σε 272 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 25 με 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων των άλλων δημόσιων οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης του συμβούλου, ο οποίος θα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνη προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

Στο «σφυρί» στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις

Οσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, αυτό περιλαμβάνει την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών ή και ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου σε: ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), μαρίνες, καζίνο και σε δεκάδες μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις και φορείς.

Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Στους άμεσους σχεδιασμούς των κυβερνώντων είναι να προχωρήσουν σε συμβάσεις παραχώρησης για: Τα Εμπορευματικά Κέντρα του ΟΣΕ σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη, τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής και τους Οδικούς Αξονες της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για φέτος περιλαμβάνει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα της εκποίησης περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων: