ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτα υπέρ του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας»

Περιοδεία του Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι, ενόψει των Συνόδων Ευρωζώνης και ΕΕ

Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011

Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου έχει καταδικάσει και το λαό της Ροδόπης στην ανεργία και τη φτώχεια. Αυτή τη βάρβαρη πολιτική πάει να διαφημίσει στην Κομοτηνή ο Γ. Παπανδρέου
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που απεργάζεται η ΕΕ, στη βάση και του νέου «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Σε διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, τέθηκε επί τάπητος η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των επισκέψεων του Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι αλλά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, στις 11 Μάρτη, στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση, με εργαλείο τη δημιουργία του «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ και οχυρωμένη πίσω από την προπαγάνδα περί αντιμετώπισης δήθεν του χρέους και των ελλειμμάτων, ετοιμάζεται να προσυπογράψει το σύνολο των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα συμπεριληφθούν στο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Με «πυξίδα» το κείμενο των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Εκοφίν και του Γιουρογκρούπ και στο όνομα του «συντονισμού των οικονομικών πολιτικών» (όρος που παραπέμπει στο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας») των κρατών μελών της ΕΕ, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή νέων σαρωτικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις, στο συνταξιοδοτικό και στη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση «επιτυχείς εξελίξεις» ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και της Εαρινής στις 25 και 26 Μαρτίου, θα είναι η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης» αλλά και η «συμφωνία για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση».

«Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ορισθούν πολιτικές, που θα οδηγούν σε διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας». Ο ίδιος, ωστόσο, δείχνοντας ότι μέσα στα πλαίσια του ευρωοικοδομήματος οι κυβέρνησης των κρατών - μελών θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, σημείωσε ότι η «κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των επαφών του στο Βερολίνο θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. της κυβέρνησης προς την τρόικα. «Εμείς, σ' αυτή τη συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, είμαστε θετικοί (...) Εμείς θέλουμε ως Ελλάδα, ως χώρα, να υπάρξει μία απόφαση για έναν μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους», δήλωσε χτες ο Γ. Πεταλωτής.

Υπουργικό και περιοδεία στη Θράκη

Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία (σήμερα στη Σαμοθράκη και αύριο στην Κομοτηνή). Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν πέντε νομοσχέδια, ανάμεσά τους και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το «Γ' Ενεργειακό πακέτο», το οποίο αποτελεί την βασική πλατφόρμα για την παραπέρα είσοδο των ιδιωτών στο χρυσοφόρο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της παραγωγής, της προμήθειας και του ελέγχου των δικτύων.

Θα συζητηθούν επίσης το σχέδιο νόμου «περί ευθύνης υπουργών», το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δυο σχέδια νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.